prodavnica, shopping, grocery shop, hrana, food

Najveća svjetska prehrambena kompanija kaže da će cijene ove godine još rasti

Podijeli

Nestlé, najveća svjetska prehrambena grupa, kaže da će cijene osnovnih artikala ove godine dodatno rasti, dodajući niz upozorenja potrošačkih giganata o još većoj muci za opterećena domaćinstva.

Proizvođač kafe Nescafé i KitKat čokoladica povećao je cijene 8,2% u 2022. godini, ali je naveo da to nije dovoljno da nadoknadi rast vlastitih troškova, koji je umanjio njegov profit.

“Još smo u situaciji u kojoj popravljamo našu bruto maržu i, kao i svi potrošači širom svijeta, pogođeni smo inflacijom i sada pokušavamo popraviti štetu koja je učinjena”, rekao je Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije u razgovoru s novinarima u četvrtak.

Povećanja cijena će biti “vrlo ciljana” i implementirana samo tamo gdje “inflacija ulaznih troškova to opravdava”, dodao je Schneider, iako je odbio da saopšti koji će od 2.000 brendova kompanije, koji obuhvataju smrznutu hranu, konditorske proizvode i formule za bebe, biti pogođeni.

Unilever, Coca-Cola, pivar Heineken, Colgate-Palmolive i Procter & Gamble, koji proizvodi pelene Pampers i šampon Pantene, svi su najavili dalje povećanje cijena svojih roba ove godine, jer se bore sa povećanim troškovima robe, energije i rada.

Troškovi sirovina kao što su energija, mliječni proizvodi i žitarice ostaju visoki, iako su se povukli sa rekordnih nivoa. Troškovi rada i logistike su takođe porasli. To znači da cijene robe u trgovinama vjerovatno neće uskoro pasti.

Hrana, uključujući sladoled, značajno će poskupjeti 2023. godine, rekao je izvršni direktor Alan Jope iz Unilevera.

Unilever sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji proizvodi Hellman’s majonez, Knorr kocke i sladoled Ben & Jerry’s, podigao je cijene za 13,3% u posljednja tri mjeseca 2022, što je njegov osmi uzastopni kvartal rasta cijena.

Delikatna ravnoteža

Kompanije robe široke potrošnje moraju uspostaviti težak balans. Dok sve veći troškovi smanjuju njihove profitne marže, previše agresivno podizanje cijena rizikuje da otjera kupce, ocjenjuje CNN.

Unilever je rekao da je povećanje cijena uzrokovalo pad obima prodaje za 2,1% u 2022. Isto tako, Nestlé je prijavio pad obima prodaje u drugoj polovini prošle godine i rekao da je to djelimično vođeno cijenama.

Heineken je, u međuvremenu, rekao da očekuje da će ove godine prodati manje piva u Evropi zbog “strmog” povećanja cijena povezanih s troškovima energije.

Dok kupci pokušavaju da smanje račune za namirnice, vlastite robne marke trgovaca mogu biti pobjednici. Walmart je, na primjer, zabilježio snažan rast u prodaji svojih privatnih robnih marki, a taj trend se širi i na maloprodaje u Evropi.

Jope je rekao da je Unilever “nedavno doživio povećanje dionica privatnih marki u Evropi u većini kategorija jer ekonomska situacija opterećuje kupce.”

Osim što su kupce tjerali na proizvode privatne robne marke, strmo povećanje cijena dovelo je do napetih odnosa između kompanija robe široke potrošnje i maloprodajnih kupaca. Jope je rekao da je Unilever imao “oštre” razgovore s trgovcima na malo, koji “traže dokaze o troškovima s kojima se suočavamo prije nego što tolerišu povećanje”.

U četvrtak, Nestléov Schneider neće biti uvučen u pojedinosti o pregovorima kompanije s trgovcima, ali je priznao da se “vode intenzivni pregovori”.

“Svi imaju isti cilj, a to je zaštititi potrošača od prevelike inflacije”, rekao je.

Kao rezultat sporova oko cijena u protekloj godini, neki brendirani proizvodi su na kratko uklonjeni s polica.

Tokom pregovora o cijeni prošlog ljeta, Kraft Heinz je prestao da isporučuje ​​neke proizvode, uključujući kečap i pečeni pasulj, najvećem maloprodajnom trgovcu prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji Tesco. U to vrijeme, Tesco je opisao povećanje cijena kompanije kao “neopravdano”. Nakon što su proizvodi obnovljeni, cijene su ostale nepromijenjene na Heinzovim najpopularnijim linijama.

Tesco se takođe “posvađao s drugim dobavljačima” zbog povećanja cijena, rekao je nedavno za BBC njegov predsjednik John Allen.

Rukovodioci supermarketa opisuju takve sukobe kao dio opisa posla. U utorak je Alexandre Bompard, izvršni direktor najvećeg francuskog maloprodajnog trgovca prehrambenim proizvodima Carrefour rekao da je njegova uloga pregovarati s dobavljačima i “pobrinuti se da ograničimo povećanje koliko god možemo kako bismo zaštitili kupovnu moć kupaca”.

Bompard je dodao da će kompanija “značajno povećati” udio svojih privatnih robnih marki kako bi dostigla 40% prodaje u naredne tri godine.

“Trgovanje prema dolje”, gdje kupci kupuju jeftinije verzije istog proizvoda, ubrzalo se tokom 2022. na svim Carrefourovim tržištima, koja uključuju Španiju, Italiju, Brazil, Argentinu i Tajvan, napomenuo je.