beijing, china

Kina pooštrava sistem upravljanja kapitalom i rizicima komercijalnih banaka

Podijeli

Kineski bankarski regulator i centralna banka planiraju da usvoje diferenciraniji regulatorni sistem za procjenu adekvatnosti kapitala komercijalnih banaka i upravljanja rizikom, u naporima ka boljem sprječavanju rizika u finansijskom sistemu zemlje.

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje i Narodna banka Kine u subotu su zajedno objavili izmijenjeni nacrt pravila za koje su rekli da imaju za cilj da pomognu bankama da “kontinuirano poboljšavaju preciznost mjerenja rizika i usmjeravaju banke da bolje služe realnoj ekonomiji”.

Nacrt pravila, koji bankarski sektor približava globalnim standardima, podijeliće zajmodavce u tri grupe na osnovu obima poslovanja i nivoa rizika.

Pravila će, kako je prenio Reuters, primjenjivati ​​diferencirani regulatorni sistem na banke. Zajmodavci sa relativno velikim obimom imovine ili relativno velikim prekograničnim poslovanjem biće pod strožim kapitalnim zahtjevima i moraće da otkriju više informacija regulatorima.

Pored toga, pravila će uključiti konkretnije faktore za mjerenje izloženosti banaka riziku hipotekarnim kreditima, kao što su vrste imovine, izvori otplate i omjeri kredita i vrijednosti.

Kinesko tržište nekretnina, koje je nekada predstavljalo stub rasta, naglo je usporilo tokom prošle godine, sputano krhkom potražnjom i rastućim neplaćanjima duga od strane investitora, podsjeća britanska agencija.

Dva regulatora su izjavila da će primjena novih pravila ostaviti pokazatelje adekvatnosti kapitala u bankarskom sektoru generalno nepromijenjenim, iako će se omjeri za neke banke neznatno promijeniti.

Komisija i centralna banka objavile su javnu raspravu prije primjene ovih promjena 1. januara 2024. godine.