Amazon, Robot, Ruka, Skladište, Warehouse

Amazon postaje i zdravstvena ustanova: Zaključen ugovor vrijedan 3,9 milijardi dolara za kupovinu One Medical

Podijeli

Amazon je u srijedu zatvorio svoju akviziciju pružaoca zdravstvenih usluga One Medical i njegovog matičnog preduzeća u ugovoru vrijednom 3,9 milijardi dolara, nekoliko sati nakon što je Federalna trgovinska komisija (FTC) rekla da neće osporiti kupovinu, ali da regulatori još istražuju potencijalnu štetu za konkurenciju i potrošače transakcije.

Ovaj značajan dogovor pretvoriće giganta e-trgovine u pružaoca primarne medicinske zaštite s pristupom više od 200 ljekarskih ordinacija, zajedno sa oko 815.000 članova One Medical, prema posljednjem finansijskom izvještaju te kompanije.

Ugovor za One Medical bi takođe omogućio Amazonu da proširi svoje usluge telezdravstva i stekne vrijedne odnose s bolničkim sistemima, kažu analitičari iz ove industrije.

Amazon je u srijedu rekao da će One Medical ponuditi novim korisnicima popust od 55 dolara na godišnje članstvo, na ograničeno vrijeme.

“Mi smo na misiji da ljudima značajno olakšamo pronalaženje, odabir, pružanje i angažovanje usluga, proizvoda i profesionalaca koji su im potrebni da bi dobili i ostali zdravi, a udruživanje s One Medical je veliki korak naprijed u to putovanje,” rekao je Neil Lindsay, viši potpredsjednik Amazon Health Services, u saopštenju.

“One Medical je postavila ljestvicu kakvo bi trebalo biti kvalitetno, praktično i pristupačno iskustvo primarne zdravstvene zaštite. Inspirisani smo njihovim pristupom usmjerenim na čovjeka i tehnologijom i uzbuđeni smo što im pomažemo da nastave rasti i opsluživati ​​više pacijenata”, dodao je.

Ali dok Amazon može da završi posao bez neposredne prijetnje antimonopolske tužbe FTC-a, agencija još istražuje akviziciju i može osporiti dogovor nakon zaključenja.

“FTC-ova istraga o Amazonovoj kupovini One Medical se nastavlja,” rekao je portparol FTC-a Douglas Farrar.

“Komisija će nastaviti da razmatra moguću štetu konkurenciji nastalu ovim spajanjem, kao i moguću štetu za potrošače koja može proizaći iz Amazonove kontrole i korišćenja osjetljivih zdravstvenih informacija potrošača koje drži One Medical”, kazao je Farrar.

FTC planira da upozori Amazon da može zaključiti posao na vlastiti rizik, rekao je službenik agencije. Poznato kao „upozorenje prije konzumacije“, FTC je počela da šalje takva pisma kompanijama koje se spajaju od 2021. godine, kao odgovor na porast predloženih poslova koji su prijetili da preplave istražne kapacitete regulatora.

Upozorenje naglašava kontinuirani pravni rizik za Amazon i potencijalnu zabrinutost koja pokreće istragu FTC-a. Zabrinutost uključuje ne samo mogućnost da Amazon učvrsti svoju ekonomsku dominaciju, već i strah da bi njegovo sticanje vrijednih zdravstvenih podataka moglo dovesti do zloupotrebe tih informacija u druge svrhe, kao što je ciljano oglašavanje ili e-trgovina, rekao je službenik agencije.

Amazonov dogovor o kupovini One Medical uslijedio je nakon kupovine online ljekarske usluge PillPack 2018, koja je kasnije postala Amazon Pharmacy. Odvojeno, Amazon se udružio sa JPMorgan Chaseom i Berkshire Hathawayom u nastojanju da pruži bolje zdravstvene usluge i osiguranje po nižim troškovima radnicima i porodicama u tri kompanije, a možda i drugim preduzećima. Taj poduhvat, nazvan Haven, ugašen je 2021.