European central bank, ECB, Euro

Nepredvidivost inflacije otežava posao ECB-u

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) je na jučerašnjem sastanku, očekivano, podigla referentne kamatne stope za 50 baznih bodova. Čitaj više Ekonomski pokazatelji i uslovi na finansijskim tržištima u narednim mjesecima biće odlučujući faktor za dalju dinamiku podizanja kamatnih stopa. Takođe je istaknuta spremnost da se po potrebi koriste instrumenti za osiguranje likvidnosti. Procjene rasta BDP-a u 2023. revidirane su na više, a ukupne inflacije naniže. Međutim, ECB očekuje da će temeljna inflacija ove godine viša od ranijih projekcija.

Kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja tako je podignuta s 3,0% na 3,50%, a kamatna stopa na novčani depozit s 2,5% na 3,0%. Uz retoriku kako će ekonomski indikatori i uslovi na finansijskim tržištima odrediti daljnje kretanje kamatnih stopa, naglašeno je da ukoliko turbulencije na tržištima popuste, nivo kamatnih stopa biće još osjetno podignut, navodi se u RBA Analizama a prenosi SEEbiz.

Zbog aktualnih previranja na finansijskim tržištima, podstaknutih problemima pojedinih banaka, jučerašnji sastanak očekivao se s puno napetosti. I dok se jedni prisjećaju početka finansijske krize prije 15-ak godina, drugi pojedinačne slučajeve vide samo kao uvod u raširene probleme zbog (globalnog) monetarnog stezanja. Posljednje smatramo ipak manje izvjesnim.

“Smatramo da su jučerašnje odluke i prateće saopštenje ECB-a prilično konzervativni. Ipak, u jeku trenutnih pojačanih turbulencija na finansijskim tržištima, odluka o povećanju kamatnih stopa s ciljem suprotstavljanja postojećim inflacijskim rizicima, vrlo je hrabra. Pozitivno je i to što centralna banka ne zatvara oči pred nervozom na finansijskom tržištu i želi instrumentima osigurati likvidnost ukoliko to bude potrebno. No, bez konkretnih odluka, čini se da je riječ o igri vremena ili sporom donošenju odluka. Konačno, bilo bi lako osmisliti nove operacije refinansiranja kao svojevrsnu zaštitu likvidnosti i tako direktno spriječiti prelivanje problema s pojedinačnih igrača na cjelinu. S aspekta inflacije, takav instrument ne bi bio protiv nužnih povećanja kamatnih stopa, već bi ih omogućio”, navodi se u analizi.

Nove ekonomske prognoze ECB-a, kako se dodaje, donijele su reviziju procjena BDP-a na više za 2023. i blagu reviziju naniže za sljedeće godine.

Projekcije ukupne inflacije revidirane su naniže. Međutim, očekuje se kako će osnovna inflacija ove godine biti još izraženija nego što se prethodno očekivalo i također prilično nestabilna.

Inflacija će, kako se očekuje, još dugo ostati iznad ciljanog nivoa ECB-a od 2%. Neizvjesnosti oko ekonomskih kretanja ponovno su povećane s obzirom na trenutne uslove na finansijskim tržištima. Rast BDP-a za ovu godinu čini nam se optimističnim, ali generalno gledano, revizije prognoza ECB-a smatramo realnim, navode iz RBA.

Foto: bruno neurath-wilson on Unsplash