job, interview, city, worket, business, street, crowd

Top 5 događaja na tržištima koje treba pratiti u sedmici pred nama

Podijeli

Investitori će se nadati određenoj stabilnosti kako bi se vratili na tržišta koja su potresena bankrotom u narednoj sedmici (koja počinje 27. marta), temeljeći svoja očekivanja na posljedice isforsiranog povezivanja UBS-a i Credit Suisse-a u Švajcarskoj.

Ono što se još očekuje jeste da predstojeći američki podaci nagovijste koliko previranja na tržištu čine recesiju vjerovatnijom. Podaci o inflaciji u eurozoni i podaci o inflaciji iz Kine takođe će biti u fokusu. Evo još nekoliko događaja i trendova koji će biti pod posebnom pažnjom narednih dana:

Previranja u bankarskom sektoru

Investitori su spremni za veća previranja u bankarskom sektoru nakon kolapsa dva američka zajmodavca ranije ovog mjeseca i prinudnog preuzimanja problematične Credit Suisse prošlog vikenda od strane konkurentskog UBS-a i otpisa nekih od njegovih potencijalnih konvertibilnih obveznica.

Mnogi analitičari su zabrinuti da vrebaju druga neugodna iznenađenja dok se niz agresivnih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi tokom protekle godine provlači kroz ekonomiju.

„Tržište je u ovom trenutku veoma nervozno i ​​investitori prvo djeluju, a kasnije razmatraju nijanse“, rekao je za Reuters Wei Li, globalni glavni investicioni strateg u fondovskom divu BlackRock. “To je razumljivo jer nije jasno da li je ovo definitivno kraj previranja.”

Posljednjih dana investitori su se fokusirali na njemačkog giganta Deutsche Bank. Dionice kompanije izgubile su više od četvrtine vrijednosti ovog mjeseca, uključujući pad od 8,5% samo u petak. Cijena zaštite od neispunjavanja obaveza po obveznicama je porasla, iako ih je malo njih svrstalo u klasu sa Credit Suisseom.

Buran prvi kvartal

Kako se burno prvo tromjesečje bliži kraju, investitori gledaju u budućnost šta bi drugo moglo donijeti.

U januaru je zabilježen najveći nalet na dionice, jer su investitori prepuni ovih hartija od vrijednosti. Prijetnja od inflacije izgledala je manje ozbiljno, a ekonomija je djelovala robusno.

Ali ubrzo nakon toga, do kraja prvog kvartala i niz kripto kompanija je propalo, dionice američkih regionalnih banaka pale su nakon kolapsa banke Silicijumske doline (SVB), dok je Credit Suisse implodirao – pretvorivši volatilnost tržišta u ludnicu u stilu 2008.

Predsjednik Fed-a Džerom Pauel rekao je da bi bankarski stres mogao izazvati kreditnu krizu sa “značajnim” implikacijama na usporavanje američke ekonomije.

Dok se zvaničnici Fed-a i dalje drže dodatnih povećavanja kamatnih stopa u borbi protiv inflacije, finansijska tržišta sada favorizuju vjerovatnoću da uopšte neće biti novog rasta na sljedećem sastanku u maju.

Objava američkih podataka

Predviđena je mnogo mirnija sedmica u ekonomskom kalendaru – vrhunac će biti petakosnovni PCE indeks cijena- Fed-ova omiljena mjera inflacije. Ubrzao se u januaru, što je dodatno povećalo zabrinutost u vezi sa perspektivom Fed-a.

Podaci o povjerenju potrošača za mart bi trebalo da budu objavljeni u utorak i vjerovatno će pokazati uticaj stresova u finansijskom sistemu.

Ostali izvještaji uključuju one s tržišta nekretnina, revidirani BDP te nezaposlenosti.

Nekoliko zvaničnika Fed-a takođe bi trebalo da govori tokom nedjelje, što će takođe uticati na raspoloženje na tržištima.

Inflacija eurozone

Eurozona će u petak objaviti nove podatke o inflaciji, a analitičari očekuju dalji rast.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope za 50 baznih poena ranije ovog mjeseca na 3%, ali neki kreatori politike sada pozivaju na opreznije korake jer su prošla povećanja kamatnih stopa sada zavladala i ekonomija počinje da reaguje.

U međuvremenu, bankarska kriza je izazvala strahove da će se kreditiranje usporiti, djelujući kao kočnica za ekonomije širom Evrope.

Šef Bundesbanke Joachim Nagel u ponedjeljak će održavti govor, dok će predsjednica ECB Kristin Lagard govoriti u Frankfurtu – investitori će tražiti bilo kakve naznake o tome kako kreatori politike gledaju na prijetnju inflacije usred tekućih previranja u bankarskom sektoru.

Kineski podaci, inflacija u Japanu

Analitičari očekuju da u petak budu objavljeni podaci sa kineskog tržišta nekretnina, dok posmatrači tržišta pokušavaju procijeniti snagu oporavka druge najveće svjetske ekonomije nakon ukidanja ograničenja pandemije.

U petak će u fokusu biti i objava japanske inflacije, a očekuje se da će izvještaj pokazati da je rast tog parametra premašio cilj Banke Japana (BOJ) od 2% deseti mjesec zaredom.

Velika su očekivanja da će novi guverner BOJ-a Kazuo Ueda nadgledati ukidanje kontrole krive prinosa i negativnih kamatnih stopa tokom svog mandata, nakon decenije neviđenih stimulacija od strane njegovog prethodnika.