Christine Lagarde, ECB

Koliko brzo opada inflacija u eurozoni?

Podijeli

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je prošle sedmice da će inflacija u eurozoni “naglo opasti ove godine”, dok će osnovni inflatorni pritisci “ostati jaki”. Podaci koji će biti objavljeni u petak pokazaće kako se ova dva trenda odvijaju.

Inflacija u zoni jedinstvene valute od 20 zemalja pala je četiri uzastopna mjeseca otkako je u oktobru dostigla rekordnih 10,6 posto, a očekuje se da će ponovo pasti sa 8,5 posto u februaru na 7,3 posto u martu, pokazuje Reutersova anketa ekonomista.

Međutim, svako olakšanje ECB-a zbog ovog pada moglo bi biti nadoknađeno očekivanim porastom bazne inflacije — koja utiče na cijene energije i hrane – kako bi se dobila bolja slika osnovnih pritisaka na cijene — sa 5,6 odsto na novi rekord eurozone od 5,7 odsto.

Ekonomisti smatraju da će ovomjesečna previranja u bankarskom sektoru vjerovatno učiniti zajmodavce opreznijima, smanjujući ponudu kredita i smanjujući pritiske na cijene. Ali vjerovatno je prerano da to ima veliki uticaj na podatke o inflaciji koji će biti objavljeni za nekoliko dana.

Istraživanje menadžera nabavke (PMI) koje je prošle sedmice objavio S&P Global ukazalo je na snažniji rast plata i prodajnih cijena kompanija, posebno u sektoru usluga. Franziska Palmas, ekonomistica u Capital Economicsu, rekla je da ovo „dodaje razloge za razmišljanje da će ECB nastaviti da povećava stope, sve dok bankarska kriza ne eskalira dalje“.

Koliko će usporiti kineska ekonomska aktivnost?

Investitori očekuju sporiji rast kineske poslovne aktivnosti uoči najnovijih indeksa menadžera nabavke u petak. Ali tržišta bi mogla biti pod dodatnim pritiskom ako bilo koji od zvaničnih mjerača rasta bude podložan – ili sklizne u teritoriju kontrakcije.

Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg prognozirali su da će kineski proizvodni PMI u martu dostići 51,8, što je pad sa 52,6 za period januar-februar i bliže liniji od 50 tačaka koja razdvaja rast od kontrakcije. Neproizvodni PMI, koji uključuje veliki uslužni sektor u zemlji, pada na 54,3, sa 56,3 ranije.

Analitičari kažu da, iako su nedavni podaci o industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji u Kini pokazali skroman rast, oporavak zemlje od dugog perioda ekonomski razornih politika Covid-zero će biti postepen i ostati osjetljiv na šokove vanjske potražnje.

Iris Pang, glavni ekonomista za Veliku Kinu u ING-u, predvidjela je da će usporavanje potražnje za kineskom robom sa stranih tržišta vjerovatno rezultirati padom izvoznih narudžbi u martu, ali je očekivala istovremeno povećanje domaćih narudžbi. Ona je dodala da, iako će nedavni porast kupovine stanova vjerovatno podržati neproizvodni PMI, koji uključuje građevinski sektor, “to ne treba posmatrati kao faktor rasta”.

Alicia Garcia Herrero, glavni azijsko-pacifički ekonomista u Natixisu, rekla je da ponovno otvaranje Kine „jasno poboljšava ovogodišnje ekonomske izglede. . . ali i dalje postoje izazovi, posebno zbog vrlo slabe vanjske potražnje”.

Hoće li Fedova preferisana mjera dalje usporiti

Biro za ekonomske analize će u petak objaviti februarske brojke za osnovni indeks lične potrošnje, preferisanu mjeru inflacije Federalnih rezervi.

Očekuje se da će neki dijelovi podataka pokazati da je rast cijena usporen prošlog mjeseca, nakon iznenađujućeg ubrzanja na početku godine, što se može pripisati jednokratnom povećanju isplata socijalnog osiguranja.

Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg predviđaju da će vodeći PCE usporiti sa 5,4 odsto u januaru, iz godine u godinu, na 5,1 odsto u februaru. Međutim, očekuje se da će osnovni parametar – koji uklanja nestabilne prehrambene i energetske sektore, a koju Fed pomnije prati – ostati na nivou od 4,7 odsto.

Ta stagnacija je vjerovatno posljedica kontinuiranog rasta troškova smještaja i drugih usluga, tvrde analitičari Credit Suisse, iako se cijene robe pokazuju dezinflatornim.

Podaci dolaze nakon što je Fed podigao kamatne stope za 0,25 procentnih poena na prošlosedmičnom sastanku i naznačio u svom “tačkastom grafikonu” da zvaničnici očekuju da će kamatne stope biti podignute samo još jednom ove godine, čak i usred znakova trajne inflacije.

Transatlantski strah u bankarskom sektoru smanjio je očekivanja vezano za kamatne stope, a stručnjaci, uključujući predsjednika Fed-a Džeroma Pauela, kažu da će rezultirajuće pooštravanje kreditnih uslova vjerovatno imati isti efekat kao i povećanje kamatnih stopa.

Investitor