Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Oprez na Wall Streetu: Čekaju se finaniijski izvještaji tehnoloških divova

Podijeli

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu su berzovni indeksi stagnirali, dok ulagači čekaju kvartalne poslovne rezultate niza kompanija, koji bi moglo znatno uticati na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0.20 posto, na 33.875 bodova, a S&P 500 0.09 odsto, na 4.137 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0.29 odsto, na 12.037 bodova.

Stagnacija indeksa posljedica je suzdržanosti ulagača uoči objava poslovnih rezultata niza velikih tehnoloških kompanija, javlja Hina a prenosi Index.hr. Od početka godine cijene dionica u tom sektoru snažno su porasle i bile najveća podrška rastu Wall Streeta. Stoga poslovni rezultati kompanija za prvi kvartal predstavljaju, kažu analitičari, test je li taj rast opravdan.

Tehnološki divovi idućih dana objavljuju financijska izvješća

Dionica Microsofta bila je juče pod pritiskom dok se čekaju poslovni rezultati koje će taj tehnološki div objaviti u utorak. Od početka godine cijena dionice Microsofta porasla je više od 17 odsto, a rezultati u prvom tromjesečju pokazaće je li tako snažan rast cijene dionice opravdan.

Idućih dana finansijske izvještaje objaviće i tehnološki divovi, kao što su Amazon.com, Alphabet i Meta Platforms. Od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate poslovanja, njih 77 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Inflacioni pritisci u SAD-u postupno popuštaju

No, očekivanja nijesu baš blistava. Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biće u prvom tromjesečju oko 5 odsto manje nego u istom lanjskom kvartalu. Ulagači su oprezni i zbog toga što se očekuje dalje povećanje kamata američke centralne banke na sjednici zakazanoj početkom maja.

Doduše, inflacioni pritisci u SAD-u postupno popuštaju, no nedovoljno, pa bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike. Na tržištu novca procjenjuju se da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate za daljih 0.25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5.25 odsto.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.02 odsto, na 7.912 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.11 odsto, na 15.863 boda, a pariski CAC 0.04 odsto, na 7.573 boda.