Beluga votka Nikšić, Noblewood Group

Aleksander Mečetin smanjio vlasništvo u nikšićkoj fabrici votke

Podijeli

Nakon samo mjesec i po od početka rada, desila se vlasnička promjena u kompaniji Noblewood Group, koja upravlja novootvorenoj fabrici votke Beluga u Nikšiću.

Naime, prema registracionim podacima u koje je portal Investitor imao uvid, dosadašnji 100-procentni vlasnik, Aleksander Mečetin smanjio je udio na 40 odsto, a većinski vlasnik 60 odsto je Mečetinov sunarodnik, Rus, Igor Jurijevič Zatekin. Vlasnička promjena je u registar privrednih subjekata uvedena 25. maja.

Podsjetimo, u Nikšiću je 12. aprila otvorena fabrika Beluga votke, u kojoj je zaposleno više od 200 radnika u proizvodnji, administraciji i logistici.

Osnivač kompanije koja je vlasnik nikšićke fabrike, iz koje su najavili izvoz u zemlje Zapadne Evrope, je Aleksander Mečetin (46), koji posao u Crnoj Gori vodi preko dvije povezane firme Noblewood.

Zanimljivo je da je fabriku otvorio u Nikšiću, dok će prodaju i marketing voditi posebna firma sa sjedištem u Titvu.

Prema dostupnim podacima, Mečetin je osnovao Beluga Grupu 1998. godine. Razvila se od regionalnog proizvođača destilovanih alkoholnih pića na Dalekom istoku Rusije u grupu kompanija koje upravljaju sedam proizvodnih pogona za žestoka pića strateški lociranih širom Rusije. U novembru 2007. Beluga je bila prva ruska kompanija za alkoholna pića koja je izašla na berzu putem IPO-a na ruskim berzama prikupivši 190 miliona dolara.

Do 2014. Grupa Beluga na čelu sa Aleksandrom Mečetinom postala je lider na tržištu destilovanih alkoholnih pića u Rusiji sa izvoznim programom širom sveta i radnom snagom od skoro 8.000 zaposlenih.

Ako ste propustili:

Beluga zatvorila fabriku u Letoniji, otvorila u Crnoj Gori: Ko je Rus koji je zaobišao sankcije zapada i pokrenuo biznis u Nikšiću?