job, interview, city, worket, business, street, crowd

Milioneri gomilaju gotovinu zbog rastućih kamata

Podijeli

Investitori milioneri povećavaju svoje brdo gotovine, očekivajući više kamatne stope i slaba tržišta dionica u 2023, pokazalo je istraživanje CNBC Millionaire Survey.

Više od trećine ulagača milionera, 34%, navodi da drži veći dio svog novca u gotovini, prema istraživanju koje istražuje domaćinstva sa milion dolara ili više u uložnoj imovini. Oni sada imaju 24% svog portfelja u gotovini, što je znatno više u odnosu na 14% koliko su imali prije godinu dana, prema istraživanju.

28% ispitanih je reklo da je kupilo više fiksnih prihoda, jer očekuju da će kamatne stope ostati visoke.

Rezultati podržavaju nedavnu anketu Capgeminija koja je otkrila da globalni investitori visoke neto vrijednosti imaju rekordnih 34% svog portfelja u gotovini ili gotovinskim ekvivalentima, kao što su tržišta novca, CD-ovi i druga slična imovina.

“Ovi investitori se kreću od rasta ka vrijednosti, ka zaštiti svoje imovine”, rekao je Elias Ghanem, globalni šef Capgemini istraživačkog instituta za finansijske usluge. “Trenutno je bolje biti siguran nego poslije žaliti.”

Bogati investitori su i dalje oprezni na berzi, ali ne tako “medvjedasti” kao na početku godine. Dok 38% ulagača milionera kaže da će S&P 500 završiti godinu u padu, nešto veći dio, 40%, kaže da će tržište završiti godinu sa rastom.

To tržišno raspoloženje se značajno poboljšalo od prošle godine, kada je 69% ispitanika očekivalo da će 2023. završiti pad, a samo 22% je očekivalo da će tržišta završiti na većem nivou.

Milioneri su oprezniji po pitanju cjelokupne ekonomije. Većina, od 60%, očekuje da će ekonomija biti “slabija” ili “mnogo slabija” krajem 2023.

Jedan od razloga za njihov oprez: inflacija. Investitori milioneri se i dalje klade da će inflacija trajati godinama, potencijalno duže zadržavajući kamatne stope više. Više od polovine milionera kaže da inflacija neće pasti na cilj Federalnih rezervi od 2% najmanje dvije godine, dok 11% kaže da će za taj cilj trebati najmanje pet godina.

Šta očekuju mlađi milioneri

Postoje velike razlike po generacijama, budući da su inflatorno tržište dionica i ekonomija novi fenomeni za mlađe investitore. Tri četvrtine milenijumskih milionera kaže da će se inflacija smanjiti na 2% u roku od dvije godine, a svaki četvrti kaže da će dostići cilj od 2% u roku od godinu dana. To je u poređenju sa 59% starijih investitora koji kažu da će za to trebati duže od dvije godine.

Inflacija i više kamatne stope počinju da utiču na potrošnju bogatih, iako su promjene i dalje male. Više od trećine investitora milionera smanjilo je potrošnju u restoranima u proteklih šest mjeseci zbog inflacije, prema istraživanju, a 18% je odgodilo kupovinu automobila. Više od jednog od četiri ulagača milionera kaže da je manje dalo u dobrotvorne svrhe zbog inflacije, sugerišući da bi više cijene mogle uticati i na davanje.

Ako inflacija potraje, sve veći broj milionera, 18% ispitanika, kaže da će otkazati putovanje ili odmor, pokazalo je istraživanje. Oni se takođe manje zadužuju, a trećina kaže da planiraju manje zaduživati ​​ove godine zbog viših stopa.

Jedna svijetla tačka za milionere su bankovni depoziti. Uprkos previranjima u regionalnom bankarskom sistemu, sa neuspjehom Silicijumske doline banke, First Republic i Signature banke, više od dvije trećine milionera kaže da nije zabrinuto ili su “neutralni” po pitanju sigurnosti svojih depozita u bankama. Samo 7% je reklo da su “veoma zabrinuti”.

Samo 6% anketiranih milionera prenijelo je gotovinske depozite iz banke zbog kolapsa SVB-a. Ipak, dvije trećine milionera podržava Kongres da podigne limit na gotovinske depozite kako je regulisano od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita.

CNBC-jeva anketa o milionerima sprovedena je onlajn u aprilu. Ukupno 764 ispitanika sa milion dolara ili više uložnih sredstava, kvalifikovalo se za anketu. Ispitanici su morali biti donosioci finansijskih odluka ili zajednički učestvovati u donošenju finansijskih odluka unutar domaćinstva. Istraživanje se sprovodi dva puta godišnje, u proljeće i jesen.