Credit Suisse

UBS dovršio preuzimanje Credit Suisse-a

Podijeli

Švajcarska banka UBS saopštila je rano jutros da je formalno završila preuzimanje svog posrnulog rivala Credit Suisse.

U otvorenom pismu, predsjednik odbora UBS-a Colm Kelleher i novoizabrani izvršni direktor Sergio Ermotti rekli su da će ujediniti “kolektivnu ekspertizu, obim i rukovodstvo u upravljanju bogatstvom i UBS-a i Credit Suisse-a kako bismo stvorili još jaču kombinovanu firmu.”

U pismu se nastavlja da će biti „izazova“ kao i „velike prilike“, jer se banka obavezuje da „nikada neće praviti kompromise u vezi sa jakom kulturom UBS-a, konzervativnim pristupom riziku ili kvalitetnom uslugom“.

UBS je u martu pristao na ugovor vrijedan 3,2 milijarde dolara, pri čemu su švajcarski regulatori igrali ključnu ulogu u akviziciji usred zabrinutosti da bi ozbiljni gubici u Credit Suisseu destabilizovali cijeli bankarski sistem.

Prošireni UBS će imati bilans od 1,6 biliona dolara i radnu snagu od 120.000.

Regulatori su u petak rekli da će pokriti gubitke do 9 milijardi švajcarskih franaka (10 milijardi dolara) nakon što UBS izvrši prvih 5 milijardi švajcarskih franaka kao dio transakcije, jer apsorbuje portfelj koji ne odgovara u potpunosti njegovom poslovanju i profilu rizika.

Nakon spajanja, Credit Suisse i njegove američke depozitne dionice biće uklonjene sa berzi SIX Swiss Exchange i New York Stock Exchange (NYSE), pri čemu će dioničari dobiti jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 držanih dionica Credit Suisse.

Preuzimanje, koje je uslijedilo nakon višestrukih skandala i godina pada cijena dionica Credit Suisse-a, kontroverzno je izbrisalo 16 milijardi švajcarskih franaka (17 milijardi dolara) vrijednu imovinu vlasnika obveznica banke AT1.

Investitor