OTP Bank

OTP grupa završila još jednu akviziciju

Podijeli

Kao prva strana banka koja je učestvovala u privatizaciji uzbekistanskog bankarskog sektora, OTP grupa postala je većinski vlasnik Ipoteka banke, pete najveće banke na tržištu sa oko 1,5 miliona klijenata.

OTP grupa, kako je saopšteno iz CKB banke, koja takođe posluje unutar ove mađarske grupacije, kupila je 75% akcija koje su bile u vlasništvu Ministarstva ekonomije i finansija Republike Uzbekistan, dok će preostalih 25% biti kupljeno za tri godine.

Preuzimanjem Ipoteka banke i ulaskom u regiju srednje Azije, počinje novo poglavlje u poslovanju OTP grupe, dodaje se.

Pregovori sa uzbekistanskom Vladom o mogućnosti učestvovanja u privatizaciji bankarskog sektora, započeli su su krajem 2020. godine. U decembru 2022. godine, potpisan je kupoprodajni ugovor prema kojem OTP grupa stiče uslove za kupovinu 100% (oko 98% ukupnog akcionog kapitala) akcija Ipoteka banke.

Juče je zaključena prva finansijska transakcija čime je OTP grupa postala većinski vlasnik Ipoteka banke sa 73,71% učešća, kao i indirektni akcionar Ipoteka Leasing-a i Imkon-Sugurt-a, podružnica koje se bave lizingom i uslugama osiguranja. Takođe, međunarodna finansijska korporacija (IFC) nastaviće da finansira i pruža podršku procesu transformacije Ipoteka banke u saradnji sa OTP grupom.

“Biti prvi strani učesnik u procesu privatizacije uzbekistanskog bankarskog tržišta velika je odgovornost i prilika za OTP grupu. Odlučno sprovedene političke i privredne reforme u zemlji, potvrđuju posvećenost sve otvorenijoj i konkuretnijoj tržišnoj ekonomij. Rezultati u procesu digitalizacije i tekuća ulaganja u infrastrukturu, pružaju izvrsnu osnovu za uzbekistansku privredu i Ipoteka banku kao glavnog igrača za postizanje dinamičnog i održivog rasta u nadolazećim godinama i decenijama. Uzbekistan je prva zemlja u koju ulazimo u srednjoazijskoj regiji, stoga se uveliko oslanjamo na uspješnu strategiju koja je dovela do vodeće pozicije na tržištu u domenu hipotekarnih kredita i izvanredne korisničke usluge”, izjavio je Šandor Čanji, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe, te dodao: “Čvrsto vjerujemo da će povezivanje lokalnog iskustva Ipoteka banke sa znanjem OTP grupe, stečenim kroz 23 akvizicije u 11 zemalja, dodatno ojačati izvanrednu poziciju banke. Naš cilj je ponuditi klijentima cijeli niz finansijskih usluga u segmentu poslovanja s građanima i privredom kroz razgranatu mrežu poslovnica i visokokvalitetne digitalne usluge”.

„Ulazak na lokalno tržište tako velike strane banke kao što je OTP doprinijeće jačanju konkurencije, poboljšanju standarda korporativnog upravljanja i pružanja bankarskih usluga“, izjavio je Sherzod Kudbiyev, ministar ekonomije i finansija Republike Uzbekistan.

OTP grupa je prisutna u Crnoj Gori od 2006. godine kroz poslovanje Crnogorske komercijalne banke (CKB), najveće banke na tržištu.