Apple store, iPhone

Apple u problemu: Prodaja iPhonea-a pala više od prognoze, prihodi oslabili treći kvartal zaredom

Podijeli

Apple je objavio rezultate poslovanja u trećem kvartalu nakon zvona berze na Wall Streetu u četvrtak, izvještavajući o prodaji iPhonea koja je ispod očekivanja analitičara, dok je prihod pao 1,4% u odnosu na prošlu godinu, treći kvartal zaredom.

Otprilike polovina ukupnog prihoda kompanije dolazi od iPhone segmenta.

U petak su dionice Apple-a pale 2%, jer su tmurni rezultati tehnoloških divova doprinijeli padu cijene dionica najvrednije svjetske kompanije.

Prihod je nastavio da pada više kvartala uzastopno jer je prodaja Maca i iPada ispod svih planova. U razgovoru sa analitičarima Applea, finansijski direktor Luka Maestri, rekao je da kompanija očekuje da će prihod od ovih proizvoda pasti po dvocifrenim brojkama u odnosu na prošlu godinu, navodeći zaostalu potražnju iz kvartala prethodne godine nakon zatvaranja jedne od fabrika.

Usluge su, s druge strane, bile svijetla tačka za Apple, popevši se za 8% brže nego što se očekivalo u odnosu na period prije godinu dana, na najviši nivo za ovaj segment svih vremena. Kompanija je takođe nadmašila očekivanja u pogledu ukupnog prihoda i zarade po dionici.

Evo nekih od Appleovih najznačajnijih metrika u poređenju sa onim što je Wall Street očekivao u trećem fiskalnom kvartalu kompanije, prema podacima Bloomberga:

Prihod: 81,80 milijardi dolara naspram očekivanih 81,55 milijardi dolara (82,96 milijardi dolara u trećem kvartalu 2022.)

Prilagođena dobit po dionici: 1,26 dolara naspram očekivanih 1,20 dolara (1,20 dolarau trećem kvartalu 2022.)

Prihodi od iPhone-a: 39,67 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 39,79 milijardi dolara (40,67 milijardi dolara u trećem kvartalu 2022.)

Prihodi od usluga: 21,21 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 20,77 milijardi dolara (19,60 milijardi dolara u trećem kvartalu 2022.)

Prihodi od iMac-a: 6,84 milijarde dolara u odnosu na očekivanih 6,37 milijardi dolara (7,38 milijardi dolara u trećem kvartalu 2022.)

Prihodi od iPad-a: 5,79 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,33 milijarde dolara (7,22 milijarde dolara u trećem kvartalu 2022.)

Prihod od nosivih uređaja: 8,28 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 8,38 milijardi dolara (8,08 milijardi dolara u trećem kvartalu 2022.)

Tromjesečni izvještaj stigao je samo nekoliko sedmica prije Appleove nove linije hardvera, uključujući iPhone 15 i njegov sljedeći niz pametnih satova.

„Očekujemo da će naši rezultati u odnosu na prethodnu godinu u septembru biti slični junskom kvartalu, pod pretpostavkom da se makroekonomski izgledi neće pogoršati u odnosu na ono što danas predviđamo za tekući kvartal“, rekao je finansijski direktor kompanije.

Maestri je analitičarima rekao da kompanija očekuje da će se prihodi od iPhonea i usluga ubrzati, dok se za Mac i iPad očekuje dvocifreni pad “zbog teških poređenja”.

Maestri je rekao da je kompanija doživjela neznatno ubrzanje performansi u Americi, ali označeno u SAD-u, “jer je [američko] tržište pametnih telefona u padu u posljednjih nekoliko kvartala.”

Tokom razgovora s analitičarima, Tim Kuk je još jednom naglasio Appleov uspjeh na tržištima u razvoju. Prihodi su dostigli nove maksimume u više zemalja, uključujući Indiju i Indoneziju, rekao je prvi čovjek kompanije.

On je primijetio ubrzanje u Kini, ali i drugačije ponašanje potrošača u matičnoj državi. „Trenutno je izazovno tržište pametnih telefona u SAD“, rekao je.

Apple je objavio svoju instalacijsku bazu od 2 milijarde aktivnih uređaja.

“Srećni smo što možemo izvijestiti da smo imali rekord svih vremena u uslugama tokom junskog tromjesečja, podstaknut s preko 1 milijarde plaćenih pretplata i vidjeli smo kontinuiranu snagu na tržištima u razvoju zahvaljujući snažnoj prodaji iPhonea”, rekao je Kuk u posebnoj izjavi.

Appleova zarada, koja je stigla zajedno s rezultatima Amazona u četvrtak, zaokružuju kvartalne izvještaje velikih tehnoloških kompanija, koji su sadržavali rezultate bolje od očekivanih od Mete i Alphabeta i promašenog prihoda od Microsofta objavljenog prošle sedmice.

Tehnološki sektor je ove godine porastao, uz optimizam u pogledu najsavremenije AI tehnologije, otpornosti online oglašavanja i rasta usluga u oblaku. Nakon završetka jula, tehnološki težak Nasdaq Composite je osvojio svoj peti mjesec zaredom u porastu, te je u plusu od skoro 40% u ovoj godini.