Singapore, Singapur, business, building, skyscrapper, district

Globalne banke se suočavaju sa negativnim izgledima u 2024, kvalitet imovine u opasnosti

Podijeli

Spor globalni rast, povećan rizik da zajmoprimci ne otplate kredite i pritisak na profitabilnost ukazuju na to da se banke suočavaju s negativnim izgledima u 2024. godini, objavila je agencija za kreditni rejting Moody’s.

Prethodno povećanje kamatnih stopa od strane centralnih banaka i rastuća nezaposlenost u razvijenim ekonomijama oslabiće kvalitet imovine, navodi Moody’s Investors Services u izvještaju o izgledima, dodajući da izloženost nekretninama u Sjedinjenim Državama i Evropi predstavlja rastući rizik.

“Džepovi stresa” na tržištima nekretnina u azijsko-pacifičkoj regiji takođe će se vjerovatno nastaviti, navodi se u izvještaju.

Globalne banke su ove godine objavile mješovite rezultate, budući da su njihovi potrošački prihodi imali koristi od viših stopa koje su postavile centralne banke kako bi obuzdale inflaciju, u isto vrijeme kada su prihodi investicionog bankarstva narušeni dubokim padom sklapanja novih poslova.

Moody’s je u svom izvještaju naveo da očekuje da će novac ostati ograničen naredne godine, smanjujući ekonomski rast, iako se očekuje da će centralne banke početi sa smanjivanjem kamatnih stopa. Kineski rast će takođe biti usporen usljed prigušene potrošnje potrošača i preduzeća, slabog izvoza i tekuće krize nekretnina, navodi se u izvještaju.

Profitabilnost banaka će vjerovatno biti pritisnuta visokim troškovima finansiranja, nižim rastom kredita i nagomilavanjem rezervi za pokrivanje potencijalnih neispunjenja obaveza, navodi Moody’s. Međutim, očekuje se da će nivoi kapitala – koji podupiru finansijsku stabilnost banaka – uglavnom zadržati, navodi se u izvještaju.

“Naprezanja na tržištu nekretnina su ove godine došla u oštar fokus jer su se veliki vlasnici nekretnina susreli s problemima širom svijeta, uključujući Kinu, Švedsku i Njemačku”, dodaje se.

Evropski gigant nekretnina i maloprodaje Signa proglasio je nesolventnost prošle sedmice, što ga čini najvećom žrtvom do sada u padu imovine na kontinentu, podsjeća Reuters.

Pol Voters, šef korporativnog istraživanja za Evropu u konkurentskoj agenciji za kreditni rejting S&P Global, rekao je novinarima odvojeno u ponedjeljak da Signa i dalje predstavlja rizik za stabilnost tržišta ako proces restrukturiranja dovede do otežane prodaje.