David Rubenstein, Dejvid Rubenštajn, investitor
Rubenštajn (YouTube scr)

Milijarder otkriva najveću grešku koju čine investitori

Podijeli

Glas od povjerenja na Wall Streetu upozorava investitore da ne žure na tržišta.

“Najveća greška investitora je da kada tržišta rastu, oni žure da uđu – tržišta padaju, oni žure da izađu,” rekao je Dejvid Rubenštajn, suosnivač i kopredsjedavajući Carlyle grupe, jedne od najvećih i najuspješnijih svjetskih privatnih investicionih kompanija u emisiji “The Claman Countdown” na Fox TV-u.

“Kada tržišta ovako porastu, ljudi bi trebalo da traže stvari za ulaganje koje trenutno nijesu u fokusu ili su se u prošlosti pokazale stabilnim u nestabilnim vremenima. Mislim da su cijene trenutno prilično visoke. Možda će porasti za još 5% ili nešto više, ali sigirno neće porasti za 50% u odnosu na sadašnje stanje, kao što se neki investitori nadaju i računaju”, naveo je on.

Rubenštajn kaže da ekonomija sada “ide prilično dobro” ali i da recesija “visi u zraku”.

“Imamo recesije svakih sedam godina, tako da će u jednom trenutku sigurno doći do nje. Ali, sada se ne čini da je jedna neminovna u kvartalima neposredno pred nama”, smatra on.

Međutim, inflacija i dalje predstavlja izazove za američku ekonomiju, upozorio je.

Tržište “prepoznaje da se inflacija malo smanjila i vjerovatno je blizu onoga gdje je Fed želi.

Rubenštajn ponavlja predviđanja kreatora politike i predviđa smanjenje stope “negdje sljedeće godine”. Preciznije, očekuje će Fed to učiniti već u drugom kvartalu.

Kako Fed nastavlja da drži inflaciju pod kontrolom, Rubenštajn brine da bi smanjenje stope u trećem ili četvrtom kvartalu moglo biti viđeno kao “politički potez” jer se u tom periodu bliže predsjednički izbori.

“Jasno je da ako u trećem tromjesečju budete smanjili stope, to će se smatrati nečim što će pomoći demokratama. I sumnjam da bi Fed želio da izbjegne takvu kritiku”, ocijenio je.