Džordž Soroš, George Soros
Soroš (YouTube scr)

Soroš o vještini investiranja: Ako se zabavljate dok ulažete, vjerovatno ništa nećete zaraditi

Podijeli

Ako je dobro ulaganje dosadno, onda je milijarder Džordž Soroš vjerovatno najdosadniji investitor na svijetu.

Kontroverzni milijarder je jednom rekao: “Ako je ulaganje zabavno, ako se zabavljate, vjerovatno nećete zarađivati“.

“Dobro i pametno ulaganje je dosadno”, izjavio je on.

Teško je osporiti tu tezu ako dolazi od čovjeka koji vrijedi skoro sedam milijardi dolara. Ako se pitate koja je tajna Soroševog uspjeha, 93-godišnjak ima jednostavnu formulu.

„Bogat sam samo zato što znam kada griješim“, rekao je.

Rođen u Mađarskoj 1930. godine, Soroš je studirao na čuvenoj Londonskoj ekonomskoj školi LSE (London School of Economics), a karijeru je započeo radeći u britanskim i američkim trgovačkim bankama.

Soroš je postao poznat kao “Čovek koji je razbio Banku Engleske” zbog kratke prodaje funti sterlinga u vrijednosti od 10 milijardi dolara, što mu je donijelo profit od milijardu dolara tokom valutne krize u Ujedinjenom Kraljevstvu davne 1992. godine.

Donirao je milijarde dolara u različite svrhe preko Fondacije za otvoreno društvo, osnovane 1993. godine, sa ograncima u oko 37 zemalja, uključujući i Crnu Goru, gdje je finansirao brojne nevladine organizacije i slobodne medije.

Godine 1970. osnovao je Soros Fund Management, koji je krajem prošle godine imao imovinu pod upravljanjem od oko 5,26 milijardi dolara.

Šta piše u prijavi

Investicioni fondovi sa imovinom većom od 100 miliona dolara moraju da obavijeste Komisiju za hartije od vrijednosti i berze (SEC) o promjenama u portfelju. Izvještaji, poznati kao podnesci 13F, datirani su na kraj prethodnog tromjesečja.

Iako ne uključuju potpuni obim vlasništva niti moguće opklade protiv određene hartije od vrijednosti, one pružaju uvid u strategije ulaganja koje koriste neki od najvećih svjetskih investitora, uključujući Soroša.

Između ostalih promjena, Soros Fund Management je prodao cijeli udio u Arm Holdings, proizvođaču čipova u vlasništvu japanske SoftBank.

Pored toga, Soros Fund Management kupio je 595.000 dionica KeyCorp-a, holding kompanije za KeyBank, koje se procjenjuju na 8,6 miliona dolara, navodi se u prijavi.

KeyBank, jedna od najvećih kompanija za finansijske usluge, regionalna je banka sa sjedištem u Klivlendu, Ohajo. Ima otprilike 188 milijardi dolara imovine i oko 1.000 filijala u 15 država.

Prema Stockcircleu, Soros Fund Management je prvi trgovao KeyCorp-om u prvom kvartalu 2011. godine. Od tada, Soroš je više puta trgovao dionicama i van njih.

Do sada, pod pretpostavkom da Soros i dalje drži tu poziciju, mogao bi porasti za oko 20% u odnosu na svoju posljednju kupovinu.

Izvor:The Street/Investitor