it, technology, office, work
Ilustracija (Foto: Alex Kotliarskyi, Unsplash)

Najnovija opsesija Big Tech-a: Kako obezbijediti dovoljno električne energije za rastuće AI sisteme?

Podijeli

Svakog marta hiljade menadžera i direktora opsjedaju hotel u centru Hjustona kako bi postigli ugovore o nafti i gasu i cjenkali se oko planova za borbu protiv klimatskih promjena. Ove godine, dominantna tema glavne konferencije energetske industrije bila je nova: Vještačka inteligencija.

Tehnološke kompanije lutale su hotelskim halama u potrazi za direktorima energetskih i komunalnih preduzeća i drugim dobavljačima električne energije. Više od 20 rukovodilaca iz Amazona i Microsofta govorilo je na panelima. Nezaobilazna tema – i uzrok jednake anksioznosti i uzbuđenja – bio je nezasitni apetit AI za strujom.

Nije jasno koliko će električne energije biti potrebno za napajanje eksponencijalnog porasta data centara širom svijeta. Ali svi su se saglasili da će centrima za podatke potrebnim za unapređenje AI trebati toliko energije da bi mogli opteretiti električnu mrežu i zaustaviti prelazak na čistije izvore energije.

Bil Vas, potpredsjednik inženjeringa u Amazon Web Services, rekao je da svijet dodaje novi centar podataka svaka tri dana. Suosnivač Microsofta Bil Gejts rekao je na konferenciji da je električna energija ključni input za odlučivanje da li će data centar biti profitabilan i da je količina energije koju će AI potrošiti zapanjujuća.

Iako na konferenciji nazvanoj CERAWeek koju organizuje S&P Global, nije bilo spora da AI zahtijeva ogromne količine električne energije, ono što je bilo manje jasno je odakle će se ona obezbijediti.

Bivši američki ministar energetike Ernest Moniz rekao je da veličina novih i predloženih data centara za napajanje vještačke inteligencije dovodi neke komunalne kompanije u nedoumicu oko toga kako će omogućiti dovoljno proizvodnih kapaciteta na mreži u vrijeme kada vjetroelektrane i solarne farme postaju sve teži za izgradnju. Rekao je da će se komunalne i elektro-energetske kompanije morati više oslanjati na prirodni gas, ugalj i nuklearne elektrane, te možda podržati izgradnju novih gasnih postrojenja kako bi se odgovorilo na skokove potražnje.

Komplikacija je u tome što kompanije ne žele samo da dodaju nove izvore energije, već i čiste. Mnoge tehnološke kompanije i komunalna preduzeća su se obavezala da će dramatično smanjiti emisije ugljena koje proizvode.

Dominion Energy, komunalna kompanija sa sjedištem u Ričmondu, doživjela je nagli porast potražnje za električnom energijom podstaknut izgradnjom podatkovnih centara u sjevernoj Virdžiniji, koja je dugo bila dom velike koncentracije takvih objekata. Kompanija, koja je postavila cilj da eliminiše ili nadoknadi svoje emisije ugljena do 2050. godine, očekuje da će izgraditi barem jednu gasnu elektranu koja će je podržavati.

“Bićemo na nuli do 2050. Još apsolutno vjerujemo u to,” rekao je izvršni direktor Robert Blu. “Ali rast potražnje sada to čini još komplikovanijim.”

Nakon dugog perioda stagniranja potražnje za električnom energijom, komunalna preduzeća povećavaju prognoze u zapanjujućim količinama. Petogodišnja projekcija rasta potražnje za električnom energijom u SAD-u se udvostručila u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u izvještaju konsultantske kuće Grid Strategies.

Porast potražnje za električnom energijom vođen AI dolazi kako se drugi faktori konvergiraju i stvaraju novo opterećenje na mreži. Talas proizvodnih pogona se razvija širom SAD-a, podstaknut novom poreskom politikom prema Zakonu o smanjenju inflacije , a mnoge države rade na korišćenju više električne energije za transport, grijanje i tešku industriju.

Novi podatkovni centri mogu se graditi brže od nove proizvodnje električne energije i već postoji kriza u snabdijevanju. Rokovi izgradnje centara podataka produženi su za dvije do šest godina zbog kašnjenja u opskrbi električnom energijom, prema podacima kompanijieCBRE Group koja se bavi komercijalnim nekretninama.

U međuvremenu, Bajdenova administracija je postavila cilj da eliminiše emisije ugljena iz američkog elektroenergetskog sektora do 2035. Džon Podesta, predsjednikov savjetnik za implementaciju Zakona o smanjenju inflacije, rekao je novinarima da rastući zahtjevi AI stvaraju nove izazove u dostizanju tog cilja, međutim federalni modeli pokazuju da je to i dalje moguće.

Ipak, komunalne i tehnološke kompanije raspravljaju o potrebi za više fosilnih goriva kako bi se podržala potražnja. Tobi Rajs, izvršni direktor velikog američkog proizvođača prirodnog gasa EQT, rekao je da se tehnološke firme koje grade centre za podatke raspituju o kupovini gasa od EQT-a. Rajs je rekao da je na konferenciji dobio ista dva pitanja: „Koliko brzo možete da se krećete? Koliko gasa možemo dobiti?”

Prema Riceu, tehnološkim kompanijama je potrebna pouzdana energija, koju obnovljivi izvori poput vjetra i sunca ne mogu uvijek osigurati zbog vremenskih nepogoda. A nuklearni objekti velikih razmjera, od kojih je samo jedan u izgradnji u SAD-u, istorijski su bili skupi i dugotrajni za izgradnju.

„Tehnologija neće čekati sedam do 10 godina da izgradi ovu infrastrukturu“, rekla je Rajsova u intervjuu. “To vam ostavlja opciju prirodnog gasa”.

Southern Company, američka komunalna kompanija koja opslužuje potrošače u Džordžiji, Misisipiju i Alabami, prošle je godine napravila značajnu reviziju svoje prognoze potrošnje električne energije u Džordžiji, uglavnom zbog izgradnje centara podataka i drugih industrijskih aktivnosti.

Kompanija sada očekuje rast potražnje od 6.600 megavata do zime 2030. godine, 17 puta više od prethodne prognoze. Southern je predložio dodavanje tri nove turbine na gas u elektranu jugozapadno od Atlante.

“Uz ovu potražnju bez presedana, svi resursi moraju biti u kombinaciji”, rekao je izvršni direktor Chris Womack u intervjuu.

Otprilike trećina od 8.000 svjetskih podatkovnih centara nalazi se u SAD-u, ali izgradnja je svjetski fenomen. Globalno gledano, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi se potrošnja električne energije iz podatkovnih centara, AI i kriptovaluta mogla udvostručiti do 2026.

Izgradnja data centra je takođe u toku u Japanu i testiraće se energetski resursi te zemlje, rekao je Jukio Kani, izvršni direktor JERA-e, najvećeg japanskog dobavljača električne energije.