job, interview, city, worket, business, street, crowd
Foto: Saulo Mohana, Unsplash

Oxfam: Najveće američke kompanije podstiču nejednakost

Podijeli

Korporacije sa sjedištem u SAD-u zarađuju više novca nego ikada prije, a taj novac vraćaju u džepove dioničara.

Jedan od razloga zašto je S&P 500 indeks ove godine porastao više od 10% je taj što investitori očekuju da će dividende — preraspodjela dobiti kompanije na njene dioničare — biti veće.

Isplate dividendi dioničarima od strane kompanija u S&P 500 dosegnule su novi rekord 2023. godine, a predviđa se da će taj broj rasti u 2024, prema podacima CME grupe.

Šta se dešava: 200 najvećih kompanija kojima se javno trguje u Sjedinjenim Državama zabilježilo je svoj kombinovani neto profit na 1,25 biliona dolara u 2022. godini, što je povećanje od 63% u odnosu na 2018. Otprilike 90%, ili 1,1 bilion dolara tog profita otišlo je akcionarima putem otkupa akcija i isplate dividendi, prema novom istraživanju organizacije za borbu protiv siromaštva Oxfam International.

Istovremeno, pokazalo je istraživanje, samo 10 od tih 200 kompanija saopštilo je da će uvećati plate i ostala davanja zaposlenima.

S druge strane, plate izvršnih direktora tih kompanija — često potpomognute dionicama — porasle su za gotovo trećinu od 2018. godine, prema Oxfamu. Za neke od tih kompanija, prosječni odnos plata generalnog direktora i radnika sada je iznad 1.500 prema 1, utvrdila je ova neprofitna konfederacija.

Kritičari otkupa kažu da oni dozvoljavaju ultra-bogatim rukovodiocima da manipulišu tržištima dok korporativni profit usmjeravaju na sebe umjesto na zaposlene. Sprečavanje ili ograničavanje otkupa dionica, tvrde oni, oslobodilo bi korporativni novac za više ulaganja u rast i podizanje plata.

Korporacije se suprotstavljaju tome da koriste otkup dionica za efikasnu distribuciju viška kapitala. Ograničavanje otkupa moglo bi smanjiti likvidnost na berzama i ugroziti cijene dionica, smatraju analitičari. Rukovodioci obično koriste otkupe dionice kako bi smanjili njihov broj na tržištu, čime se povećava potražnja za dionicama pa time i zarada.

Pogoršanje nejednakosti: Oxfam, u izvještaju koji je sastavljen korištenjem javno dostupnih podataka, tvrdi da su najveće američke firme takođe pojačale rodnu i rasnu nejednakost na radnom mjestu dajući prednost otkupima i povećanju dividendi u odnosu na dobrobit svojih zaposlenih.

“Sada imate osam milijardera koji posjeduju ono što posjeduje polovina stanovništva, a vjerovatno ćemo vidjeti trilionera u narednoj deceniji. Ovo su samo nevjerovatne brojke koje ukazuju na to da smo u novom ‘zlatnom dobu’”, rekla je Irit Tamir, viša direktorica odjeljenja privatnog sektora Oxfam America.

Prema dobrotvornoj organizaciji, osam najbogatijih ljudi na svijetu zajedno imaju veće bogatstvo od 50% najsiromašnijih.

Izvor:CNN/Investitor