ckb banka, nlb banka podgorica
Ilustracija (Investitor.me/Dejan Kalezić)

CKB i NLB i dalje najprofitabilnije banke u Crnoj Gori

Podijeli

Poslovne banke u Crnoj Gori su u prvom kvartalu ove godine ostvarile neto dobit od skoro 38,7 miliona eura, pokazuju bilansi banaka čije detalje donosi portal Bankar. To je 24,3 odsto više nego u prvom kvartalu 2023. godine, inače rekordnoj za banke u Crnoj Gori.

Najveći profit u prva tri mjeseca ove godine ostvarila je CKB banka kao dio mađarske OTP grupacije, koja je zaradila 13,3 miliona eura što je za četvrtinu više neto dobiti u odnosu na prvi kvartal 2023. godinu kada su zaradili 10,5 miliona eura.

Druga po visini profita je slovenačka NLB banka sa 5,96 miliona eura, što je za 600 hiljada eura više nego u istom periodu godinu ranije.

Kombinovani profit ove dvije banke iznosi 19,26 miliona eura pokriva skoro polovinu dobiti cijelog sistema, primjećuje portal Investitor.me.

Treća po profitabilnosti u prošlom kvartalu je bila Hipotekarna banka, koja je skoro udvostručila profit sa 2,8 miliona u prvom tromjesječju 2023. na 5,1 milion eura tokom prva tri mjeseca 2024. godine.

Dalje, na spisku banaka sa najvećim profitom našle su se Erste banka sa 4,8 miliona eura i Adriatic bank sa 4,2 miliona eura.

Profite veće od 1 milion eura tokom prvog kvartala ostvarile su još i Universal Capital Bank (1,95 miliona eura), Zapad banka (1,25 miliona eura) i Lovćen banka (1 milion eura).

Addiko banka za prva tri mjeseca ove godine je ostvarila 50 odsto manji profit nego u istom periodu godinu ranije, svega 760 hiljada eura.

Procentualno posmatrano najveći rast dobiti u ovom periodu je ostvarila turska Ziraat banka sa profitom od 312 hilajda eura što na nivou godine predstavlja rast od čak 200 odsto. Na začelju liste banaka po ostvarenoj zaradi nalazi se Prva banka koja je za tri mjeseca u svojim knjigama proknjižila neto profit of svega 8 hiljada eura.