NFC, paying, payment, card, apple pay, google pay, mobile pay
Ilustracija (Foto: CardMapr.nl, Unpslash)

Kako funkcioniše debitna kartica?

Podijeli

Naučiti kako koristiti debitnu karticu ključni je korak ka efikasnom upravljanju novcem+.

Kada otvorite tekući račun, vjerovatno ćete dobiti debitnu karticu lično ili poštom ubrzo nakon toga. Ako želite izvršiti kupovinu sa svog tekućeg računa ili podići novac putem bankomata, možete koristiti debitnu karticu.

Dok debitne kartice izgledaju gotovo identično kreditnim karticama, važno je da razumijete razliku. Naravno, ne morate se zaduživati ​​kada koristite debitnu karticu, ali ona i dalje može dovesti do problema ako potrošite više novca nego što imate.

Definicija debitne kartice

Debitna kartica je platna kartica koju izdaju banke i kreditne unije i koja se može koristiti kao alternativa gotovini za kupovinu. Debitne kartice su obično vezane za tekući račun.

Možete koristiti svoju debitnu karticu za plaćanje ličnih i online transakcija koristeći novac koji je dostupan na povezanom bankovnom računu. Takođe je možete koristiti za podizanje ili “zaduživanje” sredstava sa vašeg bankovnog računa na bankomatu. Kada koristite svoju karticu, iznos podignutog novca se automatski povlači sa vašeg računa.

Iako ćete na svojoj debitnoj kartici vidjeti logo kreditne kartice, to ne znači da je to kreditna kartica. To jednostavno znači da možete koristiti debitnu karticu gdje god je ta marka kreditne kartice prihvaćena za plaćanja. Evo šta ćete vidjeti odštampano na vašoj fizičkoj debitnoj kartici:

Vaše ime
Naziv banke izdavaoca
Vaš broj računa
Datum isteka kartice
Logo kreditne kartice
Sigurnosni kod (na poleđini)

Kako koristiti debitnu karticu?

Možete koristiti svoju debitnu karticu za trošenje ili podizanje sredstava sa bankovnog računa s kojim je povezana. Evo kako to funkcioniše:

  • Za ličnu kupovinu ili podizanje novca na bankomatu, dodirnite ili prevucite karticu. Za kupovinu na mreži unesite podatke o kartici;
  • Možda ćete morati da unesete svoj lični identifikacioni broj (PIN) ili svoj potpis da završite kupovinu;
  • Ako imate dovoljno novca, sredstva se automatski uklanjaju sa vašeg računa kako bi se pokrila transakcija. Ako nije, transakcija se može odbiti;
  • Nakon transakcije, možete vidjeti zapis događaja tako što ćete se prijaviti na portal za online ili mobilno bankarstvo ili pregledati izvod računa kada bude dostupan.

Debitna vs. kreditna kartica

Kreditna kartica vam omogućava da pozajmite novac za kupovinu, a zatim vratićate novac vremenom. Međutim, mogli biste biti podvrgnuti visokim kamatama i naknadama ako ne platite puni iznos do datuma dospijeća.

Sa debitnih kartica, s druge strane, ne posuđujete novac. Umjesto toga, povlačite sredstva koja su trenutno dostupna na bankovnom računu.

Evo nekoliko ključnih načina na koje se debitne kartice razlikuju od kreditnih:

  • Transakcije ne uključuju pozajmljivanje novca.
  • Za pokrivanje kupovine koristite vlastita sredstva.
  • Na kupovinu ili podizanje novca na bankomatu ne naplaćuje se kamata
  • Aktivnost na računu vam ne pomaže da izgradite kreditnu istoriju
  • Većina debitnih kartica ne zarađuje nagrade

Još jedna važna razlika je što možete izbjeći visoke naknade — često višeprocentni iznos transakcije — korišćenjem debitne kartice umjesto kreditne kartice za pokrivanje određenih plaćanja, uključujući stanarinu, račune za domaćinstvo i zajmove.

Pazite na naknade za debitne kartice

Debitne kartice mogu izgledati bezopasne u poređenju s kreditnim karticama, ali dolaze sa svojim jedinstvenim naknadama. Prije nego što odaberete bankovni račun i počnete koristiti svoju debitnu karticu, provjerite jeste li razumjeli naknade koje možete nastati, uključujući:

  • Naknade za prekoračenje ili nedostatna sredstva (NSF).
  • Minimalne naknade za saldo
  • Mjesečne naknade za servis ili održavanje
  • Transakcione naknade zasnovane na PIN-u
  • Naknade za bankomat