Kontra Brexitu: Rekordan broj radnika iz EU u Velikoj Britaniji

Podijeli

Formalno britansko napuštanje Evropske unije (EU) za dvije godine za sada ne brine radnike iz ostalih članica, pa ih je trenutno na Ostrvu rekordan broj.

Službene statistike, kako piše Financial Times a prenosi Poslovni dnevnik, procjenjuju da se u Velikoj Britaniji u drugom tromjesečju na (više ili manje) privremenom radu nalazilo 2,37 miliona radnika iz EU što je 126.000 više nego u istom periodu prošle godine i najviši broj otkako se vode takve statistike unazad dvije decenije.

Dostizanje rekordnog nivoa prvenstveno je zasluga “eksplozije” broja radnika iz Bugarske i Rumunije koji se uvećao u zadnjih 12 mjeseci za četvrtinu, na 337.000 ljudi.

Bugari i Rumuni već tri godine imaju neograničeni pristup britanskom tržištu rada. S druge strane, ukupan broj radnika iz osam istočnoevropskih članica, poput Poljske, Litvanije i Letonije, blago je pao s približno milion na 997.000.

Zanimljivo je da je broj radnika iz 14 starih članica, poput Njemačke, Francuske, Španije i Italije porastao s 947.000 na više od milion ljudi. Odvojena statistika Chartered Institute of Personnel and Development-a pokazuje da je trećina radnika iz istočnoevropskih članica zaposlena na niskokvalifikovanim poslovima, poput čišćenja, građenja ili u poljoprivredi. Polovina “istočnjaka” radi više od 40 sati sedmično, a trećina je prekvalifikovana za poslove koje radi.

Radnici iz “starih” članica EU uglavnom rade bolje plaćene poslove.