Kinezi sa Smokovca bi da grade i Pelješki most

Podijeli

Na adresu Vlade Hrvatske stigle su tri ponude od osam ponuđača za gradnju spornog Pelješkog mosta sa pristupnim putevima.

Jutarnji list piše da sve tri ponude prevazilaze iznos procijenjenih radova od 1,756 milijardi kuna (oko 230 miliona eura).

Ponude su predali kompanije Strabag, Astaldi zajedno s turskim Içtasom, kompanija Cimolai s partnerom, ali i kineskiChina Road and Bridge Corporation (CRBC), koji gradi prve kilometre autoputa u Crnoj Gori, s partnerom.

Astaldi s partnerom ponudio je da izgradi tražene objekte za 2,5 milijardi kuna bez PDV-a (330 miliona eura) a Strabag za 2,6 milijardi bez PDV-a (350 miliona eura).

CRBC sa partnerima dao je finansijski najpovoljniju ponudu, odnosno, 2,08 milijardi kuna bez PDV-a (oko 280 miliona eura).

Pelješki most bi trebalo da spoji dubrovačku regiju s ostatkom Hrvatske a taj višegodišnji projekat blokira Bosna i Hercegovina, pod izgovorom da bi im taj objekat zatvorio pristup otvorenom moru. Problem se pokušava riješiti diplomatski, ali zvanično Sarajevo ne odstupa od svojih stajališta.