Facebook – novi Trampov neprijatelj

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp u srijedu je napao Facebook kao “protivtrampovsku” društvenu mrežu i doveo u pitanje njegovu ulogu tokom predsjedničke kampanje 2016, dok su u toku istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u izbore i mogućem saučesništvu predsjednikovih pomoćnika.

Njegova kritika je uslijedila nakon što Facebook sprema da preda kongresnim istražitiocima preko 3000 političkih oglasa za koje Facebook tvrdi da je moguće da su ih tokom američke predsjedničke kampanje zakupili ruski subjekti.

Nakon što je tradicionalne medije dugo optuživao za širenje “lažnih vijesti”, Tramp se sada fokusirao na društvene mreže.

“Facebook je uvijek bio protiv Trampa. Mreže su uvijek bile protiv Trampa”, napisao je američki predsjednik, uputivši istu optužbu protiv Njujork tajmsa i Vašington posta.

Adam Šif, najviši demokratski član Obavještajnog odbora Zastupničkog doma, jedan od odbora koji provodi istrage o mogućoj ulozi Rusije u predsjedničkoj kampanji, kazao je da očekuje da će do kraja sedmice biti u posjedu oglasa i da se trebaju objaviti.

“Zaista ih trebate vidjeti (…) kako biste prepoznali koliko je Kremlj bio ciničan u naporima da produbi podjele u zemlji (…) i okrenu Amerikance jedne protiv drugih”, kazao je Šif, tvrdeći da bi izvršni direktori Facebooka i Twittera trebalo javno o tome da svjedoče.

“Brine me i pitam se koliko je dugo Facebooku trebalo da shvati da Rusi oglašavaju na njihovoj mreži”, dodao je Šif koji je potvrdio da je u više navrata razgovarao s čelnikom kompanije Markom Zakerbergom.

Hina