Kineska industrijska aktivnost na najvišem nivou u pet godina

Podijeli

Aktivnost u kineskom industrijskom sektoru snažno je porasla tokom septembra, prije svega zahvaljujući velikim fabrikama, ublaživši zabrinutost da bi ova druga po veličini svjetska ekonomija mogla usporiti pred tradicionalni godišnji sastanak Komunističke partije.

Kineski PMI skočio je na 52,4 u septembru, što predstavlja njegov petogodišnji maksimum, dok su očekivanja analitičara bila na nivou od 51,5 bodova.

Ovo ubrzanje industrijske aktivnosti pripisuje se većoj potražnji na domaćem i stranom tržištu kao i većoj proizvodnji fabrik potrošne robe pred višesedmični nacionalni praznik.

Pojedini ekonomisti ubrzanje industrijske proizvodnje dovode u vezu s predstojećim božićnim praznicima i isporuci narudžbina nekoliko mjeseci unaprijed kako bi fabrike zaobišle sve restriktivniju vladinu borbu protiv zagađenja.

Međutim, aktivnost manjih industrijskih igrača je usporila tokom prethodnog mjeseca. Caixinov PMI pokazatelj pao je u septembru na 51,0 sa 51,6 poena u avgustu, što pojedini analitičari tumače da je posljedica vladinog strožeg kontrolisanja ekološkog pitanja što se odrazilo na učinak, prije svega, manjih proizvođača koji imaju slabiju kontrolu emisije štetnih plinova.