Google oglasi donijeli ogromnu dobit Alphabetu

Podijeli

Googleova krovna kompanija Alphabet saopštila je da joj je dobit u proteklom tromjesečju porasla za trećinu zahvaljujući većim prihodima od internetskih oglasa ali i skoku u segmentu ‘ostalih inovativnih projekata’.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa septembrom, Alphabetova dobit je dostigla 6,7 milijardi dolara.

Prihodi su uvećani 24 odsto, na 27,8 milijardi dolara, a finansijska direktorica Ruth Porat pripisala je taj skok “snažnim rezultatima u Googleu i u segmentu Ostalih inovativnih projekata”.

Alphabet je nastao prije dvije godine reorganizacijom poslovanja i sada uz ‘zlatnu koku’ Google obuhvata i projekte poput razvoja autonomnih automobila Waymo i Loona za uslugu pristupa Internetu preko balona koji lebde visoko iznad površine Zemlje.

Svi su ti dijelovi poslovanja – osim Googlea – izdvojeni su u grupu “ostalih inovativnih projekata” koja je u netom završenom tromjesečju zabilježila 53,3 odsto veće prihode, od 302 miliona dolara, javljaju agencije.

Preostalih 27,47 milijardi dolara prihoda, 23,5 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, generisali su oglasi na Googleu.

Alphabet je ove godine izdvojio u samostalnu kompaniju gotovo nepoznati dio firme za geotermalnu energiju Dandelion, koji će uskoro početi isporučivati energiju domaćinstvima.

Čelnica Dandeliona Kathy Hannun izjavila je da njen tim već nekoliko godina nastoji “olakšati i učiniti cjenovno pristupačnijim grijanje i hlađenje domova čistim, besplatnim, izdašnim i obnovljivim izvorom energije ispod naših nogu”.

Njihova su nastojanja kulminirala kreiranjem nezavisne kompanije izvan okvira Alphabeta.

Alphabetov dio za bioznanosti Verily najavio je istraživanje u sklopu kojeg bi se ljudi temeljito pratili godinama, uključujući i genetiku, radi uvida usmjerenih na očuvanje zdravlja.

U Alphabetovom je vlasništvu i Nest, koji je nedavno u ponudu pametnih uređaja za domaćinstva uključio i bezbjednosni sistem.