U Njemačkoj se za pet godina zaradi balkanska penzija

Podijeli

Njemačka trenutno traži više od milion radnika i nema dileme, ako se stanje u ovoj državi ne promijeni, mnogi će i dalje tražiti svoje radno mjesto u toj zemlji.

U Njemačkoj za samo pet godina rada obični radnik može da zaradi penziju od 300 eura, a takvu penziju imao bi da u Hrvatskoj radi cijeli radni vijek, piše Večernji list.

Zbog toga se danas ne iseljavaju samo mladi nego i ljudi od 50 i više godina svjesni da je prosječna penzija u Hrvatskoj oko 2.300 kuna (oko 305 eura) i da u Njemačkoj mogu da zarade za pet godina, a u Hrvatskoj za taj iznos rade cijeli život. 

Njemačka najveći broj radnika traži u prerađivačkom sektoru, saobraćaju, logistici, kao i u građevini, trgovini, sektoru usluga. Samo se prošle godine u tu zemlju iselilo 56.000 hrvatskih građana prema podacima iz tamošnje Savezne kancelarije za statistiku. Krajem 2016. tako je u Njemačkoj živjelo 332.000 Hrvata. 

Demograf Stjepan Šterc ističe da će Njemačkoj i dalje trebati milion radnika godišnje, dok EU nedostaje pet miliona radnika godišnje.