Kako je troje irskih seljana zaustavilo Apple

Podijeli

Od najveće Appleove investicije u zapadnoj Evropi, vrijedne milijardu dolara, najvjerovatnije neće biti ništa “zahvaljujući” tužbama troje mještana malenog irskog sela.

Kako piše Bloomberg, irski premijer Leo Varadkar nije dobio garancije od izvršnog direktora američke kompanije Tima Kuka da će se u Atenriju, selu od 4.000 stanovnika, izgraditi data centar.

Kuk je poručio premijeru da će Apple nastaviti razmatrati lokaciju u Atenriju “samo u kontekstu budućih poslovnih planova”. Radi se o kompleksu od osam hala koje bi trebalo da se prostiru na površini 23 fudbalska igrališta u šumi pored tog sela.

Investicija u Atenriju najavljena je još 2015. paralelno s najavom gradnje data centra u Danskoj. Međutim, dok je danski centar dovršen i započeo je s radom, u Irskoj je dovršena tek jedna hala. Razlog su tužbe koje su podnijeli Alan Dali, Brajan Mekdonah i Šinejd Ficpatrik.

Prema njihovom mišljenju, upitne su ekonomske koristi za Atenri od Appleove investicije, a smatraju i da bi projekt narušio biodiverzitet.

Inače, Apple je razmatrao lokacije u 19 država prije nego što je izabrao Atenri. Pola Kiana, šega grupe Apple for Atenri koja podržava investiciju ne iznenađuje skepsa tehnološkog diva.

“Za prvu halu je bilo potrebno tri godine. Ko bi želio taj proces proći još sedam puta”, kaže Kian.

Inače, Tim Kuk je početkom godine najavio gradnju i drugog centra u Danskoj.

Poslovni dnevnik