Njemački investitori najpoželjniji u Srbiji

Podijeli

Njemačke kompanije su po ocjeni 32 odsto građana Srbije najpoželjniji investitori,  pokazala je anketa Njemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija).

„Kao glavni razlog za to da je njemačka najpoželjniji investitor u Srbiji, gotovo 40 odsto građana navodi ekonomsku, privrednu, industrijsku razvijenost Njemačke“, kazao je predsjednik AHK Ronald Zelinger.

U telefonskom istraživanju rađenom u septembru ove godine je učestvovalo 1.200 građana na teritoriji cijele Srbije.

Prva asocijacija na njemačku privredu građanima Srbije je razvijena indsutrija i ekonomija za 25 odsto ispitanika, automobilska industrija za 20 odsto ispitanika, red, rad i disciplina za njih deset odsto, a kvalitet i pouzdanost za osam odsto ispitanika.

Zelinger je kazao da istraživanje pokazuje da je privreda ključni faktor njemačke snage po ocjeni 57 odsto, dok 36 odsto smatra da je to politika.

Najvišim ocjenama ispitanici su ocijenili pouzdanost u poslovanju, kvalitet proizvoda, efikasnost i preciznost.

Zelinger je rekao da su njemački poslodavci svjesni povjerenja koje radnici Srbije imaju u njemačke kompanije i sistem rada.

On je dodao da je istraživanje pokazalo i da su građani ocijenili da bi rad u njemačkoj kompaniji donio dobru zaradu, sigurnost radnog mjesta, dobre uslove rada i mogućnost napredovanja i usavršavanja u struci.

Istraživanje je pokazalo i da bi građani Srbije mogućem izboru između rada u Njemačkoj i rada u Srbiji kod njemačkog poslodavca blagu prednost dali ostanku u Srbiji, za šta je bilo 51,2 odsto od ukupnog broja ispitanih.

Njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je kazao da je ekonomska razmjena između Srbije i Njemačke centralni stub bilateralnih odnosa dvije zemlje čija je trgovinske razmjene dostigla godišnju vrijednost četiri milijarde eura.

Podsjetio je da u Srbiji posluje skoro 400 njemačih kompanija koje zapošljavaju više od 35.000 ljudi i da je od 2000. godine iz Njemačke u Srbiji uloženo 1,8 milijardi eura.