Beograd, Belgrade, Kalemegdan

Moody’s povećao kreditni rejting Srbije

Podijeli

Rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Srbije sa “Ba3” na “Ba2”, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Osnovni faktori, koji su doprinijeli unaprjeđenju kreditnog rejtinga, su otpornost srpske ekonomije na posljedice izazvane pandemijom korona virusa, stabilan nivo srednjoročnog rasta kao i očekivanja da će mjere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije nastaviti da budu iznad prosjeka grupe zemalja sa ‘Ba’ kreditnim rejtingom”, navodi se u saopštenju.

Ministar Siniša Mali istakao je da je Srbija jedna od rijetkih zemalja na svijetu kojoj je pošlo za rukom, da u uslovima pandemije korona virusa, dobije povećanje, a ne smanjenje kreditnog rejtinga.

“U uslovima velike neizvjesnosti i za vrijeme svjetske ekonomske krize, pokazali smo veliku odgovornost i sveobuhvatnim paketom pomoći pružili podršku kako privredi, tako i građanima. Sačuvali smo radna mjesta, očuvali proizvodne kapacitete i poslali jak signal svima u svijetu da je Srbija i dalje stabilna zemlja, sa odgovornom ekonomskom politikom”, naveo je Mali, saopštilo je ministarstvo.

On je dodao i da dobre vijesti nijesu iznenađenje, već potvrda očekivanja i dobrih rezultata u prethodnim godinama.

“Međunarodni investitori se interesuju za naše tržište kapitala i za naše obveznice, koje dobijaju predznak pouzdanosti i likvidnosti. Investitori nas već posmatraju kao investicionu destinaciju, pa i naše obveznice na tržištu već vrednuju na višem rangu. Ubrzanim tempom se približavamo investicionom rejtingu, što će biti veliko dostignuće za našu zemlju, ali i važna vijest za naše privrednike i građane”, rekao je Mali.

Prema ocjeni agencije, prosječna stopa rasta u periodu 2018-2019. godine iznosila je 4,4%, dok je pad BDP-a u 2020. godini dostigao svega 1%, što je znatno bolje od svih zemalja u grupi sa “Ba” rejtingom.

“Kako se navodi u saopštenju agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije donjeeta je na osnovu stabilne ekonomske politike, usmjerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga nakon pandemije”, navodi se.

Ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti je značajan doprinos dao i aranžman sa MMF-om. U okviru tog programa, Srbija je postigla napredak u smanjenju fiskalnih rizika koji proističu iz sektora malih i srednjih preduzeća i uspješno sprovela program privatizacije.

Agencija ocjenjuje da će se trend rasta BDP-a nastaviti i u 2021. godini, uz realno povećanje BDP-a za 4,7%, usljed oporavka domaće tražnje, normalizacije ekonomske aktivnosti zahvaljujući brzom procesu vakcinacije, kao i značajnim kapitalnim investicijama planiranim u 2021. godini.