NaMapi.me – Vaša nova adresa za pretragu nekretnina u Crnoj Gori

Podijeli

Grupa crnogorskih mladih preduzetnika, sa Mišom Savovićem na čelu, pokrenuli su projekat “NaMapi” – Studio za nekretnine.

Cilj projekta je da na jednom, interaktivnom mjestu, povežu sve učesnike na tom tržištu, od onih koji rentiraju stan na dva ili turistički, preko banaka i fizčkih lica koji prodaju ili izdaju nekretnine, sve do investitora u nekretnine.

“Istraživali smo tržiste nekretnina i pravili uporedne analize na Zapadu i na Balkanu i shvatili da ima prostora da primijenimo takav model ovdje. Želimo da povežemo sve na jednom mjestu sve i da to mjesto okupljanja bude – NaMapi, gdje korisnici mogu u real time-u da pronađu na interaktivnoj mapi ono šta zaista traže”, kaže u razgovoru za Investitor vođa projekta Mišo Savović.

Na sajtu korisnik može pronaći i niz drugih, povezanih usluga poput profesionalnog fotografisanja, snimanja nekretnina, stambeno kreditno savjetovanje, dizajn enterijera, usluge arhitekte i feng shui.

“Posjetioci mogu pronaći i pravne i administrativne usluge u prometu nekretnina, informacije o energetskom sertifikovanju, procjenama tržišne vrijednosti nekretnina i slično”, dodao je Savović, navodeći da će na proljeće biti dostupna i mobilna aplikacija za Android i iOS platformu.

Navodi da je projekat već primijećen u upravi Glavnog grada, od koje su dobili tri stvari.

Mišo Savović (Privatna arhiva)

“Dobili smo 100 eura refundacije troskova osnivanja firme a nakon pobjede na takmičenju dobili smo kancelarije u centru grada na dvije godine kao i računovodstvo na godinu dana. Dobili smo već jedan bespovratni grant iz sredstava EU za mlade preduzetnike a narednih dana očekujemo i beskamatni kredit od Investiciono-razvojnog fonda”, naveo je Savović.

Na pitanje kako je došao na ideju, Savović se vratio u djetinjstvo.

“Od najmlađih dana vezuje me ljubav za fudbalski klub S.S. Lazio, iz Rima, Italije. Ta ljubav me do sad čak tri puta povela u Italiju, kako bih uživo gledao voljeni klub. Tamo sam i saznao za italijanski (sličan) projekat, upoznao se sa njihovim radom uopšte, sajtom i aplikacijom. Obzirom na moju želju da jednog dana imam stan ili kuću u Rimu ili makar u okruženju Rima i živim na relaciji IT-CG, ovaj italijanski sajt i aplikaciju sam koristio kao motivaciju sebi samom da, kad krenem da klonem duhom, gledanje njenog sadržaja i na neki način dječačko maštanje, vrate me na pravi put”, priča Savović.

Nakon godinu dana od tada, odlučio je da krene u realizaciju cijele ideje.

“Potrebno je bilo napustiti sjajan posao u revizorskoj kući, ne samo se žrtvovati na dugačak vremenski period i odreći se dosta stvari, već se u potpunosti fokusirati samo na ovaj projekat. Od tada je prošlo skoro pola godine od tada, ideja je ubrzo prerasla u projekat, i korak po korak, zaputio sam se ka cilju”, rekao je on.

Govoreći o daljim planovim razvoja, Savović navodi da će se sajt redovno modernizovati, a od januara će imati i fizičku adresu studija, u ulici Novaka Miloševa.

“Pobijedili smo na takmičenju u organizaciji Glavnog grada i omogućen nam je poslovni prostor na period od 2 godine”, rekao je Savović

Kao i svaki pravi marketari, istražujemo cjelokupno tržište i u kontaktu smo kako sa ciljnim grupama tako i trećim licima, kaže on i dodaje da u tim razgovorima saznaju dodatne potrebe tržišta.

“Upravo težimo razvoju u tim pravcima, kako bi kasnije klijentima pružili rješenje problema i savremenu uslugu”, rekao je Savović.

Pomoć države značajna, IRF bi trebalo da skrati procedure

Govoreći o neophodnoj podršci za projekat, u timu su zadovoljni s obzirom da su imali pomoć Unije mladih preduzetnike, Glavnog grada i Unije poslodavaca Crne Gore.

“Što se Unije mladih preduzetnika tiče, veoma sam zadovoljan dosadašnjim aktivnostima i povezivanjem nas mladih. U novembru je u njihovoj organizaciji održao i prvi Sajam mladih preduzetnika u Podgorici u Delti, i mi smo takođe uzeli učešće gdje smo na dostojan način predstavili projekat koji razvijamo”, kazao je Savović.

Preko Unije poslodavaca su došli do bespovratnih sredstava iz fondova EU, koji im je bio jako potreban na početku.

“Pomeonuo bih i IRF i njihovu kreditnu liniju – Program podrške visokoškolaca za beskamatni kredit. U procesu smo već skoro tri mjeseca za dobijanje te linije kredite. Uslovi su definitivno bez premca najpovoljniji u Crnoj Gori, računajući ne samo beskamatnost već i grace period. Ipak sa druge strane bih kao mladi preduzetnik uputio i kritiku ka njima, jer je procedura zaista predugačka, i potrebno je te barijere pojednostaviti i dodatno olakšati mladim preduetnicima nesmetan rad i svu moguću podršku koju zaslužuju”, zaključio je Savović.