Voren Bafet, Warren Buffett

Biznis s nekretninama je unosan, ali postoji jedan razlog zašto ga Voren Bafet izbjegava

Podijeli

Ako postoji jedna stvar koja je Vorena Bafeta učinila jednim od najuspješnijih investitora u istoriji, to je predanost svojoj provjerenoj strategiji.

Bafetovi dugoročni planovi o investicijama ponovo su se pokazali uspješnima kada su dionice njegovog Berkshire Hathawaya prošlog mjeseca dostigle 500.000 dolara i danas su iznad tog nivoa.

Bezbroj novih tehnika i algoritama ulaganja dolazilo je i nestajalo tokom godina, ali Bafet je zadržao svoju prilično jednostavnu strategiju odabira sigurnih kompanija i fokusiranja na dugoročni rast, dok na neki način ignoriše buku oko drugih ideja, koja buni većinu ulagača.

Možda se čini čudnim da neko s tako disciplinovanim dugoročnim pristupom ulaganju nema interesa za kupovinu nekretnina, pogotovo jer je to ono što je potpredsjednik Berkshire Hathawaya Čarls Manger koristio da izgradi vlastito bogatstvo.

Postoji razlika između kupovine nekretnine i ulaganja u njih

Bafet se ne protivi ulaganju u nekretnine i tokom godina je ulagao u nekoliko investicionih fondova za nekretnine (REIT). Međutim, zna da nema smisla ulaziti u posao stanodavca.

Kupovina i upravljanje nekretninama više je posao nego ulaganje, a Bafet zna da je vrijeme bolje potrošiti na odabir dionica u koje će ulagati nego na zahtjevno vođenje posla s nekretninama.

Nekretnine su težak posao i često se mora skalirati od više objekata kako bi se izgradilo iole značajnije bogatstvo. Mnogi pojedinačni investitori ulaze u nekretnine s zabludom da je to pasivno ulaganje, a većina na kraju napusti posao kada shvate u šta su zapravo upali.

Ulaganje u nekretnine je, međutim, druga priča. Pasivna ulaganja u nekretnine omogućuju investitorima da ubiraju plodove ove profitabilne klase imovine bez preuzimanja upravljačkih odgovornosti.

Indeks nekretnina na FTSE nadmašio je S&P 500 (indeks najvećih kompanija na Wall Streetu) tokom 13 od posljednjih 20 godina, proizvodeći prosječni ukupni godišnji prinos od 13,1% naspram 11,1% koje je ostvario S&P 500.

Mnogi ulagači koji su se okrenuli privatnim tržištima za pasivna ulaganja u nekretnine ostvarili su u prosjeku čak i veće povrate. Na primjer, platforma za masovno finansiranje nekretnina CrowdStreet proizvela je prosječnu internu stopu povrata (IRR) od 18,5% za ulagače na svoje potpuno realizovane poslove od 2014.

Pasivni ulagači imaju mogućnost i da kupe dionice pojedinačnih nekretnina za najam sada sa samo 100 dolara. Platforma za ulaganja u nekretnine koju podržava osnivač Amazona, Džef Bezos, u potpunosti je finansirala 88 nekretnina za iznajmljivanje, ukupne vrijednosti preko 35 miliona dolara od svog pokretanja prije nešto više od godinu dana.

Kupovina i upravljanje nekretninama posao je s nevjerovatnim profitnim potencijalom, no važno je shvatiti da je to posao, a ne pasivno ulaganje. Prinosi ostvareni posjedovanjem nekretnine direktan su rezultat uloženog vremena, energije i novca. Iako je taj posao tokom godina bio izvor mnogih velikih bogatstava, to jednostavno nije posao koji za većinu ljudi ima smisla.

Investitor