Za rekonstrukciju magistralnih puteva u CG 40 miliona od EBRD-a

Podijeli

Predstavnici crnogorske Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o kreditu vrijednom 40 miliona eura, koji bi trebalo da doprinese finansiranju rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Kredit će, kako je saopšteno iz EBRD, u tri tranše biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

EBRD kredit obezbijeđuje kao dio nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu.

“Prva tranša od deset miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Špiljane u blizini granice sa Srbijom. Druga i treća tranša, od po 15 miliona eura, će se koristiti za modernizaciju dionica puteva na jugu Podgorica – Danilovgrad i Tivat – Jaz”, precizira se u saopštenju, prenosi Mina business.

Ugovor su potpisali ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije EBRD-a u Podgorici, Jaap Sprey.

Radunović je rekao da taj projekat pokazuje posvećenost crnogorske Vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji.

“To je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok robe i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima”, saopštio je Radunović.

Direktorica EBRD za saobraćaj, Sue Barrett, navela je da neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, dok neki leže pored mora, što ih čini veoma lijepim, ali i osjetljivim na vremenske šokove.

“Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja, kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačani putni nasipi i specijalni projekti mostova”, kazala je Barrett.

Šef kancelarije EBRD u Podgorici, Jaap Sprey, je rekao da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije.

“Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno da poboljša pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji”, naveo je Sprey.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je planirana rekonstrukcija dionice puta u dužini oko 20 kilometara između Rožaja i Špiljana, proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta u dužini od oko 16 kilometara između Tivta i plaže Jaz, kao i rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 15,5 kilometara između Podgorice i Danilovgrada.

„Ukupna vrijednost projekta je 52,05 miliona EUR, od čega je iznos od 40 miliona eura obezbijeđen kreditnim aranžmanom sa EBRD-om, dok će preostala sredstva biti obezbijeđena iz donacije EBRD-a i učešćem Vlade od 11,03 miliona eura“, precizira se u saopštenju.

Potpisivanju ugovora, prisustvovao je i direktor Direkcje za saobraćaj, Savo Parača, koji je saopštio da su očekivanja da će se tenderske procedure za realizaciju projekta pokrenuti već početkom naredne godine, kako bi se u što kraćem roku stvorile mogućnosti da se krene sa izvođenjem radova.

„Ugovor je potpisan na iznos od 40 miliona eura, pri čemu će deset miliona eura biti realizovano u narednoj godini, dok će u 2019. i 2020. godini biti realizovana sredstva u iznosu od po 15 miliona eura“, kazali su iz Ministarstva.

Ugovor je potpisan na period od 15 godina sa tri godine grejs perioda, dok će kamatna stopa biti šestomjesečni Euribor plus jedan odsto margina.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović, saopštio je da su navedeni uslovi kredita izuzetno povoljni i da će omogućiti umjerenu otplatu kredita koja neće predstavljati opterećenje za budžet.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Banka je do sada uložila 530 miliona eurau preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i “zelena”.