Osam savjeta za kreiranje efektne LinkedIn poslovne stranice

Podijeli

Napravili ste odličnu web stranicu za vaš posao i sad ste odlučili zaploviti u vode društvenih mreža, kako biste unaprijedili svoju marketinšku kampanju?

Vjerovatno je vaša prva pomisao kreiranje profila na ultra popularnom Facebook-u, i stvarno nijeste u krivu što tako razmišljate. Ipak, nemojte zaboraviti na jednu često zanemarenu društvenu mrežu, onu poslovnog karaktera, koja povezuje poslovne ljude i promoviše poslovne interese. Radi se, svakako, o LinkedIn-u.

LinkedIn ima više od 500 miliona članova, te je vodeća društvena mreža za profesionalce. Tzv. LinkedIn stranica za kompanije (Company Page) daje vašem poslu nevjerovatne mogućnosti: kanal za promovisanje vaših proizvoda i usluga, paletu talentovanih pojedinaca tj. potencijalnih budućih zaposlenih kao i platformu za objavu zanimljivih i važnih novosti u vezi vaše kompanije.

Dok Facebook svoje djelovanje temelji na tzv. odnosu biznis-kupac (B2C – business to consumer), važno je prepoznati da su i drugi biznisi djeluju kao kupci. Prema tome, i kompanije koje se usmjeravaju na odnos posao-kupac biće uspješne na LinkedIn-u.

Donosimo vam 8 jednostavnih koraka potrebnih za kreiranje odlične LinkedIn stranice za vašu kompaniju, koja će sigurno motivisati ljude da kliknu na dugme ”prati” (follow).

1. Napišite uvjerljiv sažetak

Početna stranica vašeg LinkedIn biznis profila sadrži naslovnu sliku, razne novosti, linkove za proizvode i usluge, linkove za poslove i ostalo. Iako se mjesto za kratak opis kompanije nalazi pri samom dnu stranice, to ne znači da ga trebate ignorisati. Uzmite vremena i napišite odličan pregled vašeg poslovnog poduhvata. Imajte u vidu da osoba koja je iskazala interes za vaš posao i uložila vrijeme da ide do dna stranice kako bi pročitala opis biznisa, treba biti i nagrađena informacijama koje je zanimaju.

2. Dodajte svoje proizvode i usluge

Vaša LinkedIn poslovna stranica nudi prostor za pregled proizvoda i usluga koje nudite, gdje možete podijeliti slike svojih proizvoda, njihove opise, linkove na kojima korisnici mogu ostvariti kupovinu i sl. Ovaj dio vašeg profila usmjeren je ka kupovini pa je na vama da iskoristite njegove prednosti. Zapamtite da će prvi proizvod kojeg stavite na svoju listu biti prikazan i kao poseban sadržaj u stupcu na ivičnim dijelovima vaše stranice, što znači da će ga više korisnika vidjeti.

3. Pobrinite se da vaša naslovna slika privuče posjetioce

Naslovna slika vaše LinkedIn biznis stranice smještena je na samom vrhu vaše početne stranice. Izaberite naslovnu sliku koja je vizualno dinamična, privlači pažnju korisnika te ih mami da pogledaju sadržaj vaše stranice. U ovom zadatku bi vam mogla pomoći i kratka poruka koju možete uključiti u svoju naslovnu sliku, kako biste opisali prirodu svog posla kojeg tamo promovišete u par riječi.

4. Zatražite pomoć svojih zaposlenih

Zamolite one zaposlene koji već imaju profil na mreži LinkedIn da se povežu sa profilom vaše firme, tj. da na svojim profilima stave da su zaposleni vaše kompanije. Na ovaj način, posjetioci stranice vaše kompanije na LinkedIn-u mogu vidjeti ko radi za vas, saznati više o vašim zaposlenima te ih po potrebi kontaktirati za informacije o vašem biznisu.

5. Zamolite korisnike za ocjenu vaših proizvoda

Jedan od najvažnijih dijelova LinkedIn stranice za kompanije nalazi se u prostoru za vaše proizvode i usluge, gdje korisnici LinkedIn-a mogu objavljivati recenzije onoga što nudite. Te njihove preporuke možete odabrati objaviti i kao poseban sadržaj na vašem LinkedIn biznis profilu, na svojoj web stranici, ili pak na drugim društvenim mrežama.

6. Podijelite zanimljiv sadržaj s publikom

Uprkos svom poslovnom karakteru, LinkedIn je prvenstveno društvena mreža. Prema tome, komunicirajte sa svojom publikom i održavajte njen interes za praćenje vašeg biznisa, putem redovnog objavljivanja novog sadržaja, poput onog s bloga vaše web stranice, novosti o vašem biznisu, relevantnim vijestima iz industrije i sl. Objavljujte korisne, relevantne i zanimljive sadržaje koje vaša publika želi pročitati te izgradite svoju stalnu čitalačku publiku.

7. Budite aktivni u LinkedIn grupama

Dovođenje korisnika LinkedIna na profil vaše kompanije pola je dobijene bitke u promociji vaše kompanije ili biznisa. Potražite LinkedIn grupe koje su relevantne za vašu industriju, priključite im se te učestvujte u raspravama, kako biste povećali vidljivost svog biznisa na LinkedIn mreži, te dokazali svoj autoritet u industriji, kroz iskrenu komunikaciju i stručne savjete upućene drugim profesionalcima i potencijalnim kupcima.

8. Promovišite LinkedIn stranicu svog biznisa

Iskoristite dugme “prati” (follow) svoje LinkedIn poslovne stranice kako biste olakšali posjetiocima vaše web stranice ili bloga da prate vašu kompaniju i na LinkedIn društvenoj mreži. Takođe, iskoristite LinkedIn ciljane novosti (updateove) za promociju vaših proizvoda i usluga. Ovo svojstvo platforme brine se da određene novosti budu prikazane samo dijelu publike koja vas prati. Možete ciljati svoje objave prema određenim kategorijama, na primjer: zaposleni/ostali, prema vrsti industrije, geografskom obilježju i ostalima.

d4web.com.hr