Kosovo dobilo još 14,5 km autoputa na dionici od Prištine prema Skoplju

Podijeli

Presijecanjem crvene vrpce, džudistkinja i olimpijska šampionka Majlinda Keljmendi otvorila u subotu novih 14, kilometara autoputa “Arben Xhaferi”, koji će povezivati Prištinu i Skoplje.

Svečanoj ceremoniji otvaranja drugog segmenta autoputa, koju je tim povodom u selu Bibaj pored Uroševca, upriličilo Ministarstvo infratsrukture, pored predsjednika Kosova Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, prisustvovali su i zamjenik premijera Dalibor Jevtić, ministar infratsrukture Pal Lekaj i brojni drugi kosovski i međunarodni zvaničnici.

Obraćajući se prisutnima, Tači je izjavio da je ovaj autoput rezultat zajedničkog rada i visokih državnih odgovornosti, kao i euro-atlantske vizije Kosova.

Haradinaj je rekao da je urađeno puno posla kako bi se ispoštovali evropski standardi, gdje Kosovo i stremi. Haradinaj je izrazio uvjerenje da će naredne godine autoput biti završen i da će zahvaljujući tom putu Skoplje biti Prištini bliže nego ikad, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Autoput Priština – Elezov Han dugačak je oko 60 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 600 miliona eura.

Radove izvodi američko-turska kompanija Bechtel & Enka, koja je izgradila i prvi kosovski autoput “Ibrahim Rugova”, koji povezuje Kosovo s Albanijom.