Tim Kuk: Učenje programiranja važnije od engleskog kao drugog jezika

Podijeli

Izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk smatra da je za djecu važnije da uče programiranje nego engleski kao drugi jezik.

On je to kazao u Francuskoj tokom susreta sa tamošnjim predsjednikom Emanuelom Makronom, koji je pozvao tehnološke kompanije da plaćaju više takse u zemljama Evrope.

“Kada bih bio francuski učenik od 10 godina, mislim da bi bilo važnije da učim kodiranje nego engleski. Ne kažem daa ne bi trebalo učiti engleski u nekoj formi, ali mislim da razumijete kad to kažem – to je jezik kojim možete da se iskažete pred sedam milijardi ljudi svijeta”, kazao je Kuk prilikom posjete kompaniji Konbini.

“Mislim da bi programiranje trebalo da uvede svaka javna škola na svijetu”, dodao je on.

CNBC prenosi da je logična težnja Tima Kuka da svijet nauči programiranje. Na čelu je velike kompanije koja zavisi od pristupa neprestanom rastu talenata iz te oblasti.

To je od interesa i za radnu snagu: učenje programiranja može povećati vaše šanse za većom zaradom s obzirom da trenutno više od trećine najplaćenijih poslova u SAD traže neku vrstu znanja u programiranju.

Kuk, međutim, kaže da su koristi od toga mnogo veće.

“To je jezik kojima je svima potreban, ne samo naučnicima i ekspertima. On je namijenjen svima”, smatra Kuk.

“Kreativnost je cilj a to programiranje omogućava. Kreativnost je u prvom planu, tehnologija sjedi na zadnjem sjedištu. Njihova mješavina može napraviti tako moćne stvari”, dodao je čelnik Apple-a.