BH Telekom na prodaju, slijedi dubinska analiza

Podijeli

Vlada Republike Srpske objavila je sadržaj Dopunskog pisma namjere koje su Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i Vlada RS-a 29. januara 2018. godine uputili Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

U Dopunskom pismu namjere MMF-u, koje se odnosi na daljnje reforme, odnosno na strukturalne reforme usmjerene na poticanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta, jasno je navedeno da Vlada FBiH planira pristupiti privatizaciji BH Telecoma i HT Mostara.

“Vlada FBiH nije bila u mogućnosti da poduzme sveobuhvatan proces privatizacije zbog tehničkog kašnjenja u pribavljanju izvještaja o temeljitoj procjeni (due diligence) i nedostatak interesa kupaca. Ipak, organi vlasti imaju namjeru okončati već pokrenutu finansijsku i operativnu temeljitu procjenu (due diligence) (prethodna mjera za ovaj pregled) BH Telecom i HT Mostar, do septembra 2018. godine”, piše u Dopunskom pismu namjere MMF-u koje između ostalih potpisuju i premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, piše SEEbiz.

Sindikat ove državne kompanije nedavno je optužio Vladu Federacije BiH kako planira privatizovati BH Telecom, što je Federalna vlada negirala.

Podsjećamo, portal Klix.ba je u decembru 2017. godine objavio kako će vlasti u entitetu Federacija BiH u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama do početka septembra 2018. godine završiti dubinsku analizu/due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

Due diligence finansirat će Delegacija Evropske unije u BiH koja će raspisati međunarodni tender i izabrati najbolju ponudu za konsultantske kuće koje će raditi dubinsku procjenu stanja federalnih telekom operatera.

Due diligence znači procjenu društva s komercijalnog, finansijskog i pravnog stajališta. Bavi se između ostalog razumijevanjem poslovanja društva koje treba kupiti i potvrđuje hoće li društvo koje kupuje dobiti ono što misli da kupuje, otkrivajući svaki rizik pri sklapanju poslova, pronalazeći stavke za pregovore i pomažući planiranju integracija nakon sklapanja posla.

Ovo je način na koji kupci mogu biti sigurni da razumiju ono što kupuju te u skladu s tim due diligence omogućava kupcu identifikaciju pitanja vezanih za cijenu pregovora i na taj način smanjenje rizika od prevelikog troška i smanjenje rizika identifikacijom pitanja koja zahtijevaju pravnu zaštitu.

Dio koji se odnosi na privatizaciju BH Telecoma i HT Mostara opisan je u tački 11 Dopunskog pisma namjere MMF-u.