Vol Strit rastao drugi dan zaredom

Podijeli

Na Vol Stritu su u ponedjeljak berzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošle sedmice, kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones porastao je 410 bodova ili 1,70 odsto, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,39 odsto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 odsto, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,6 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo dosegnut 26. januara, dok je prošle sedmice u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 odsto u odnosu na taj nivo, prenose agencije.

Tržište se polagano stabilizuje nakon što su prošle sedmice naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dosegnuli su prošle sedmice najviše nivoe u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice, javlja Hina.

No, tržište se polagano smiruje.

“Ulagači su vjerovatno promislili tokom vikenda i zaključili da ekonomija i zarade kompanija rastu, pa stoga nema posebnog razloga za paniku i prodaju dionica. Vjerujem da su se zbog toga neki ulagači vratili na tržište”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Jeff Schulze, investicijski strateg u firmi Clearbridge Investments, očekuje nastavak nestabilnosti jer se “vodi rat između kratkoročnog negativnog cjenovnog zamaha i dugoročno čvrstih fundamenata”.

“Dugoročno dobri fundamenti odnijeće pobjedu, no očekujem da će nestabilnost takođe biti dio te jednačine”, kaže Schulze.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše, 2,1 odsto, u rudarskom sektoru.

Razlog tome, kažu analitičari, je predlog budžeta za 2019. godinu predsjednika SAD-a Donald Trampa, koji uključuje 200 milijardi dolara potrošnje na infrastrukturne projekte, 23 milijarde dolara za sigurnost na granicama, kao i 716 milijardi dolara za vojne programe.

Među najvećim dobitnicama juče je bilo i nekoliko tehnoloških dionica, kao što je Appleaova koja je poskupila 4 odsto, dok je cijena Amazon.coma porasla 3,5 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica juče se porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 odsto, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 odsto, na 12.282 boda, a pariski CAC 1,20 odsto, na 5.140 bodova.