Nova taksa ako putujete u Sloveniju

Podijeli

Turistički boravak u Sloveniji po novom će biti nešto skuplji, jer će se turistima uz boravišnu naplaćivati i tzv. promotivna taksa, koja može iznositi četvrtinu boravišne naknade, pa za obje te takse treba izdvojiti do 3,12 eura po danu.

Naime, slovenački parlament je prošle sedmice prihvatio zakon o promocihi razvoja turizma, kojim je uvedena i promotivna naknada.

Određivanje osnovne turističke takse i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, opština, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura, dok promotivna taksa može iznositi najviše 25 odsto turističke, odnosno najviše 0,625 eura po danu.

Tako bi turistička i promotivna taksa gosta mogli koštati ukupno najviše 3,125 eura po danu.

Za taj je zakon u parlamentu glasala većina slovenačkih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države.

Prema proračunima koje su objavili mediji, za turiste koji posjećuju razne destinacije u Sloveniji naknade postaju znatno veći trošak nego prije, pa će, na primjer, za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četveročlana porodica morati za turističku i promotivnu taksu izdvojiti čak 125 eura.

Slovenački mediji takođe primjećuju kako je Slovenska turistička organizacija (STO) novom naknadom dobila i novi izvor finansiranja, uz prihod iz budžeta koji je zadnjih godina znatno povećan i dao je rezultate u povećanju dolazaka i noćenja.

Prema procjenama slovenačkog ministarstva ekonomije, nova regulacija turističkih taksi će povećati prihode STO za 4,7 miliona eura na godišnjem nivou, dok bi opštine mogle godišnje dobiti dodatnih 6,9 miliona eura.