Ni Monstat ne zna kako se dnevno nahraniti sa 2,06 eura

Podijeli

Četvoročlana porodica u Crnoj Gori mjesečno minimalno troši 628,20 eura. Od toga izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 256,10 eura. To pokazuju najnoviji podaci Monstata o minimalnoj potrošačkoj korpi objavljeni nakon skoro tri godine, dok prosječna zarada za februar iznosi 511 eura. Međutim, kako i šta tačno da kupite da biste spremili makar tri obroka za četvoročlanu porodicu koji, po toj računici, iznose 8,24 eura, odnosno 2,06 eura ako ste samci, iz Monstata na današnjoj konferenciji za medije nisu znali da kažu.

Nakon više od tri godine pauze, redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počelo je ove godine.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 256,10 eura i izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,10 eura.

Četvoročlana porodica mjesečno za hljeb i žitarice izdvaja 26 eura, za meso 57, ribu 3,60 eura, a za mlijeko, sir i jaja mjesečno 69,70 eura, voće 25, povrće 35 eura.

Iz Monstata su istakli da je cilj istraživanja utvrđivanje minimalne potrošačke korpe domaćinstva za zadovoljenje minimalnih potreba kada je u pitanju dnevni unos kalorija u iznosu od 2211 kcal.

Samcu je, po toj metodologiji, potrebno 2,06 eura da se prehrani. Kako, ni u Monstatu nijesu znali da kažu.

 

”Zavod za statistiku nije odredio koliko je novca potrebno da neko preživi dnevno. Mi smo utvrdili da je za zadovoljenje minimalnih potreba potrebno 256 eura za hranu i 372 eura za neprehrambene proizvode za četvoročlanu porodicu. Da li je to dovoljno, da li je međunarodni standard dobro postavljen i zašto iznosi 2211 kcal nije posao Monstata da to tumači”, kazao je Vuk Čađenović, pomoćnik direktorice za sektor socijalnih statistika i demografije.

CdM