Britanci nakon Brexita gube pravo na .eu domen

Podijeli

Evropska komisija objavila je pravila koja će stupiti na snagu za godinu dana, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, a tiču se evropskog vršnog internet domena .eu.

Kada proces Brexita konačno bude završen, 30. marta 2019. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaće da bude dijelom Evropske unije i samim time će se tretirati kao “treća strana”.

Ova promjena će imati uticaj na brojne aspekte poslovanja, pa tako i na korištenje spomenutog .eu domena, prenosi Hina.

Građani i poslovni subjekti iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon povlačenja iz EU, poručila je Evropska komisija, više neće moći da koristi ovaj domen.

To znači da nijedna privatna osoba, organizacija ili kompanija koja ima sjedište u UK, a nema ga unutar Evropske unije, neće smjeti da registruje domen s nastavkom .eu. Isto tako neće im biti dozvoljeno niti produženje domena na ovom vršnom domenu ako ih već imaju registrovane.

Ovlašteni registrar za .eu domen EURid imaće pravo, bez ikakvog dodatnog obavještenja, ukinuti svaki .eu domen za koji se utvrdi da ga koristi neko ko na to nema pravo – tj. ako će nakon Brexita imati sjedište izvan Evropske unije.

Prema dostupnim statistikama, riječ je o nešto više od 317.000 domena u vlasništvu Britanaca koje će za godinu dana biti ukinuti. To predstavlja čak oko 10 odsto svih registrovanih .eu domena.