Vlasnik moćnog lanca svojoj djeci platio školarinu a milijardu eura imovine prepisao dobrotvornoj fondaciji

Podijeli

Vlasnik njemačkog lanca drogerija DM, Gec Verner još prije osam godina prebacio je cjelokupan udio u vlasništvu ove kompanije jednoj dobrotvornoj fondaciji pod parolom da “nije sramota postati bogat, ali je sramota umrijeti bogat”, ali taj njegov gest i danas inspiriše mnoge ljude.

Njegovih sedmoro djece nijesu postali nasljednici imovine od preko jedne milijarde eura. Njima je obezbijedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, “deca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji obezbede doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima”.

Danas je DM najveći lanac drogerija u Evropi sa više od 56.000 zaposlenih i 3.300 trgovina koje prometuju više od sedam milijardi eura godišnje.

Verner je 1973. osnovao lanac drogerija i time potpuno promijenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snizio cijene.

I američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts su uputili poziv bogatašima da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama. Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija Verner kao poslodavac već decenijama slovi kao “neobičan”. Zaposleni u filijalama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umjesto o “pesonalnim troškovima” u firmi govori o “kreativnim troškovima”, a đake koji u DM-u izučavaju zanat šalje na pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Verner koji je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, kao koautor je objavio knjigu “1.000 eura za svakoga” u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 eura, jer to doprinosi oslobađanju čovjeka.

Sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, koji je na snagu stupio pre pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Verner naziva “zatvorom sa spavanjem kod kuće”. Taj sistem, smatra vlasnik DM-drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje više članova njemačkog ustava.

Gec Verner je uvjeren da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspešne kao i kompanija DM jer “ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak”.