Nestle plaća sedam milijardi dolara za pravo da prodaje proizvode Starbucksa

Podijeli

Švacarski prehrambeni gigant Nestle objavio je da će platiti 7,15 milijardi dolara za pravo na prodaju Starbucksovih proizvoda izvan kafića tog američkog lanca.

Starbucks je Nestle-u prodao trajno pravo na prodaju kafenih i prehrambenih proizvoda na kojima godišnje ostvaruje prihode od dve milijarde dolara. Sporazum ne uključuje Starbucksove kafiće, ali će Nestle prema sporazumu preuzeti nekih 500 Starbucksovih radnika u Sietlu.

Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine, a dvije strane još moraju dobiti regulatorne dozvole. “Zahvaljujući prisutnosti i ugledu Nestle-a globalni kafeni savez donijeće Starbucksovo iskustvo u domove miliona novih klijenata širom svijeta”, kazao je direktor Starbucksa Kevin Johnson, prenosi Poslovni dnevnik.

Nestle će na osnovu tog sporazuma osigurati snažnu platformu za dalji rast u regiji Sjeverne Amerike, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

“Transakcija predstavlja značajan korak za naše poslovanje s kafom, Nestle-ovu kategoriju proizvoda koja bilježi najveći rast”, istakao je izvršni direktor Nestle-a Mark Šnajder.