Nastavljena polemika oko “Durmitora”: Da li je trebalo srušiti kuće u Kotoru poslije zemljotresa 1979?

Podijeli

Ni nekoliko dana nakon predstavljanja idejnog rješenja za novi hotel “Durmitor” na Žabljaku, kojeg je predstavila kompanija Adriatic Properties, ne stišava se polemika po društvenim mrežama.

Dio javnosti se oštro podijelio na one koji pozdravljaju ovu namjeru novog vlasnika, dok drugi dio apeluje da se izvorni oblik hotela sačuva i rekonstrukcijom dovede u stanje u kojem će moći da primi goste i tako obogati turističku ponudu Žabljaka kao turističkog centra.

I na profilu novinara i Žabljačanina Zorana Lekovića povela se rasprava oko tog pitanja, i dok on opravdava rušenje i gradnju novog hotela, iz NVO Expeditio su ponovili svoje argumente protiv On je uz sliku ispred starog objekta napisao da se hotel urušava te da je nemoguće rekonstuisati drvenu oblogu stariju od 50 godina.

Direktorica te NVO Biljana Gligorić smatra da se o stanju jednog objekta ne može suditi na osnovu drvene obloge.

“Niti na osnovu mišljenja jednog čovjeka koji je u konfliktu interesa, niti je stanje objekta uopšte kriterijum da se objekat ne zastiti. Da li je trebalo srušiti, recimo, Kotor poslije zemljotresa jer su mnoge kuće bile opasne da se boravi u njima. Ne, nego se išlo u rekonstukciju i obnovu iako je to koštalo koliko je koštalo, ali mi smo nastavili kontiniutet i sada može da se kaže da je grad star koliko je star a ne od ’79 godine”, navela je Gligorić.

Ovaj objekat je, kako je dodala, predratni hotel, koji ima nesumnjivu istorijsku vrijednost, kako stoji u važećem planu, i objekat koji ima i veliku estetsku (ne na osnovu obloge) i svaku drugu vrijednost.

“Predstavnik je jednog tipičnog planinskog stila i jedini je svjedok vremena da postoji tradicija hotelskog turizma na Žabljaku. Ne da je mogao da se rastaurira već je i morao. Zašto ne bismo imali i jedno i drugo? I hotel sa prelijepom tradicijom u stilu švajcarskih hotela ili iz romana Tomasa Mana i nov savremenih hotel? Nikako mi to nije jasno, zašto se odbacuje tradicija i vrijednost ovog hotela umjesto da je to ugrađeno u cijenu i njegov karakter i buduće poslovanje? Pravi investitor bi itekako umio da naplati njegovu tradiciju”, dodala je Grigorić.

Cijeli komentar i ostale reakcije na objavu Zorana Lekovića možete pročitati ovdje.

Durmitor naših podjela: Rušenje žabljačkog hotela izazvalo oštre reakcije