Booking.com: Sarajevo i Beograd top svjetske destinacije po izboru lokalne hrane

Hrana je jedan od ključnih faktora prilikom biranja odredišta za putovanje. Potvrđuju to i podaci istraživanja koje je sproveo servis Booking.com na više do 50.000 svjetskih putnika.

Tako 61 odsto ispitanika kaže da biraju odredište prema izvrsnoj hrani ili piću, dok njih 34 odsto, odnosno 40 odsto među milenijumskom generacijom planira u ovoj godini otići na putovanje vezano uz gastronomiju.


Gotovo pola ispitanika želi biti još pustolovnija što se tiče vrste hrane na putovanjima, a taj se postotak penje na velikih 60 odsto među milenijumskom generacijom, piše riječki Novi list.

Odnosno, dvije trećine svjetskih putnika želi u 2018. godini isprobati više lokalnih specijaliteta. Hrvatski putnici, međutim, „kvare prosjek“. Premda više od pola putnika iz Hrvatske, njih 51 odsto, kaže da bira odredište zbog izvrsne hrane ili pića, samo 15 odsto njih planira gastronomsko putovanje u ovoj godini, a samo 35 odsto njih želi više pustolovine pri odabiru hrane na putovanjima.

Rezulati istraživanja sugerišu kako se neka od najboljih mjesta na kojima se mogu probatu jela domaće kuhinje nalaze se u jugoistočnoj Aziji. Malezija, Tajvan, Japan i Brazil među najpopularnijim su svjetskim odredištima za otkrivanje lokalne hrane. S tog područja dolazi i najveći broj onih koji žele kušati različite svjetske specijalitete; 57 odsto Azijata navodi kako traže nove specijalitete koje bi probali ove godine.

Više od polovine putnika iz Hrvatske, njih 54 odsto ove će godine vjerovatno potražiti tržnice na kojima se nudi lokalna ulična hrana, baš kao što više od polovine globalnih putnika želi doživjeti jedinstveno gastronomsko iskustvo na svom putovanju. To znači i da će društveni mediji biti prepuni fotografija koje prikazuju ono što se jelo.

Želja da se s drugima fotografijom podijeli užitak blagovanja na putovanjima najpopularnija je među azijskim putnicima koji dolaze iz Kine, Indije, Tajlanda, Indonezije i Hong Konga. Čak 65 odsto ispitanika iz Kine, ili 57 odsto putnika iz Indije planiraju da zabilježe fotografijom svoj užitak. Hrvati to čine u manjoj mjeri, makar petina putnika iz Hrvatske, njih 20 odsto, ove godine planira snimiti više fotografija hrane.

Hrana nesumnjivo igra veoma važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje, a u konačnom bitno utiče na cjelokupni doživljaj.

Top destinacije za probanje lokalne hrane:

Ipoh, Malezija
Kaohsiung, Tajvan
Nagoya, Japan
Johor Bahru, Malezija
Joao Pessoa, Brazil
Ho Chi Minh, Vijetnam
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Colmar, Francuska
Lima, Peru
Catania, Italija
Beograd, Srbija

Top destinacije za uličnu hranu:

Jeonju, Južna Koreja
Hsinchu, Tajvan
Marrakech, Maroko
New York City, SAD
Mexico City, Meksiko

Top destinacije za pokretne restorane;

Portland, SAD
Sao Paulo, Brazil
Seoul, Južna Koreja
Bangkok, Tajland
Istanbul, Turska

jun 6, 2018 at 6:01 pm