Sve jača konkurencija na nebu: Kako rade low cost kompanije, a kako preživljavaju “klasični” avioprevoznici

Podijeli

Najveći evropski diskontni (low cost) avioprevoznik u posljednje vrijeme prisiljen je s vremena na vrijeme otkazivati letove zbog povremenih štrajkova letačkog osoblja, a nakon što je prošle godine prvi put u kompaniji došlo i do sindikalnog okupljanja, čini se da će se Ryanair konačno morati suočiti sa situacijom s kojom se godinama bore tradicionalni avioprevoznici.

Pedesetak hiljada putnika Ryanaira u posljednjih nekoliko mjeseci je ili dobilo povrat novca ili im je aviokompanija ponudila alternativne letove nakon što je niz štrajkova, i propusta menadžmenta, doveo do otkazivanja dijela zakazanih letova. Nezadovoljstvo pilota i letačkog osoblja koje je ovih dana rezultiralo djelimičnim obustavama rada kulminacija je nesređenih odnosa između menadžmenta i zaposlenih u jednom od najvećih evropskih avioprevoznika, a posljedica je poslovne politike zahvaljujući kojoj je Ryanair stigao na sam vrh evropskog avio-transporta.

Kompanija koja je u posljednje dvije decenije najviše doprinijela razbijanju tradicionalnog evropskog avioprevoza, u kojem su dominirala imena poput British Airwaysa, Air Francea, Lufthanse, KLM-a i drugih, tako se prema nekim ocjenama konačno našla u njihovim cipelama, piše Tportal i dodaje da je kao predvodnik jeftinog avioprevoza u Evropi, Ryanair godinama bio poznat po drastičnom rezanju troškova na svim mogućim nivoima.

Dugogodišnji glavni izvršni direktor, kontroverzni Majkl O’Liri nikada se nije uzdržavao od uvođenja novih načina štednje gdje god je vidio povoljnu priliku i ne bi li što više snizio cijene avioprevoza za putnike te time konkurisao drugim kompanijama.

Ta taktika se pokazala jako uspješnom jer je Ryanair u gotovo tri i po decenije poslovanja, od čega se na jeftine letove fokusirao početkom devedesetih, uspio izrasti u gotovo najveću evropsku aviokompaniju. Prošle godine je Ryanairom putovalo 128,8 miliona putnika, a od evropskih aviokompanija jedino je više putnika imala Lufthansa (130 miliona). Na trećem mjestu, s 25 miliona putnika manje, smjestio se konglomerat IAG, pod čijim krovom posluju British Airways, Iberia i još nekoliko manjih kompanija.

Klasični avioprevoznici godinama se teško bore protiv Ryanaira, ali i drugih low cost aviokompanija, između ostalog zbog toga što ih u rezanju troškova sprečavaju kolektivni ugovori i razne beneficije koje imaju njihovi zaposleni. Lufthansa i ostali su čak i u takvoj situaciji, u kojoj njihovi piloti i letačko osoblje rade u boljim uslovima nego oni u “low costerima”, morali s vremena na vrijeme rješavati nezadovoljstvo koje su radnici iskazivali ucjenama ili obustavama rada.

Situacija u Ryanairu je, očekivano, godinama bila još napetija da bi krajem prošle godine, prvi put u istoriji irskog avioprevoznika, konačno došlo do sindikalnog udruživanja. Ponešto jači glas zaposlenih tako je u međuvremenu doveo i do povremenih obustava rada ali i otkazivanja letova. Iako se Ryanair u svom stilu i dalje bori protiv bilo kakvog poboljšanja uslova za radnike – ovih dana tristotinjak pilota i članova letačkog osoblja smještenih u Irskoj dobilo je pismo u kojem stoji upozorenje da se na njih možda neće računati nakon ljetne sezone – menadžment će morati da nađe neko rješenje ne želi li da se ozbiljnije ugroze rezultati poslovanja kompanije.

A rezultati su i dalje relativno dobri. U fiskalnoj godini koja je završila krajem ožujka neto dobit je iznosila 1,45 milijardi eura i bila je 10 odsto viša nego godinu ranije. Prvi fiskalni kvartal u ovoj godini Ryanair je završio s dobiti od 319 miliona eura, 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dijelom zbog rasta troškova goriva, ali i troškova osoblja.

Kompanija svojim uspjehom i pozitivnim finansijskim rezultatom godinama pokazuje da je avioprevoz moguće obavljati i na drukčiji način od tradicionalnog, a svojim poslovanjem je djelimično razmaknula oblake i drugim niskobudžetnim avioprevoznicima, ocjenje Tportal.

Analize pokazuju da bi ove godine putnicima u Evropi na raspolaganju moglo biti gotovo 502 miliona mjesta na letovima diskontnih prevoznika. Od 2010. godine taj je kapacitet udvostručen i neprestano raste iz godine u godinu, pa sada od ukupno raspoloživih mjesta na letovima u Evropi ti avioprevoznici nude nešto više od trećine, odnosno oko 36 odsto. Podaci o broju prevezenih putnika još bolje pokazuju koliki dio tržišnog kolača drže jeftini prevoznici jer među 11 najboljih u Evropi čak njih pet su low cost aviokompanije.

Uz Ryanair, koji na samom vrhu radi društvo Lufthansi, na petom mjestu ljestvice nalazi se easyJet koji je prošle godine prevezao 81,6 miliona putnika, a na osmom mjestu je Norwegian Air Shuttle s 33,2 miliona putnika. Uz njih, među velike spadaju još mađarski Wizz Air (28,3 miliona putnika) i turski Pegasus na jedanaestom mjestu.

Uprkos povremenim problemima, poput ovih u kojima se trenutno nalazi Ryanair, u industriji su uglavnom složni da će udio diskontnih letova u Evropi i dalje rasti, a to su prepoznale i tradicionalne aviokompanije koje unutar svojih grupa sve više pokreću i kompanije koje nude jeftine letove.

Unutar grupe Lufthansa tako posluje Eurowings s flotom od stotinjak aviona, a IAG je lani pokrenuo kompaniju Level, čije je poslovanje upravo ovih dana proširio i na bečku vazdušnu luku. IAG je u međuvremenu neuspješno pokušao da preuzme kompaniju Norwegian, a u još jednom sličnom pokušaju širenja poslovanja spriječio ga je Ryanair pa je umjesto IAG-a od poznatog bivšeg vozača Formule 1, Austrijanca Nikija Laude preuzeo njegovu aviokompaniju Niki.

Svi podaci o rastu prometa pokazuju da je evropski aviopromet posljednjih desetak godina procvjetao dobrim dijelom zbog razvoja niskobudžetnih avioprijevoznika. Putnici su, ispalo je, spremni odustati od mnogo povlastica ne bi li uhvatili što jeftiniju aviokartu, a to prepoznaju i klasične aviokompanije koje sve jače “grizu” i na tržištu od kojeg su donedavno zazirale. S druge strane, s rastom vlastitog prometa i poslovanja ni niskobudžetni avioprevoznici neće više biti sposobni da koriste svoje prednosti u mjeri u kojoj im je to do sada uspijevalo. Nadmetanje na evropskom nebu će se vjerojatno dodatno zaoštriti, a onima koji se u toj borbi neće moći ravnopravno nositi s ostalima treba, zaželjeti što mirnije slijetanje, zaključuje u svom osvrtu autor Tportala.