Windows 10 godinama ne uspijeva da sa trona skine Windows 7

Podijeli

Microsoft je od 29. jula 2015. godine činio sve u svojoj moći da bi korisnike podstakao na prelazak s Windows 7 ili Windows 8/8.1 operativnih sistema na Windows 10.

I u tome se koristio strategijama koje im ne služe na čast, koje su narušavale privatnost korisnika i natjerali ih prevarom na nadogradnju, piše ICT Business. Ali, svejedno i nakon tri godine zaostaje u odnosu na Windows 7, koji ima 41,23 odsto udjela na tržištu, dok je „desetka“ na 36,58 odsto.

Cilj je bio do 29. jula 2018. stići do milijarde, ali to je, znalo se i prije, bilo nemoguće izvesti. Prije dvije godine brojka uređaja s Windows 10 bila je na 400 miliona, u decemrbu prošle godine bila je na 600 miliona i sad je na oko 700 miliona.

Zato je, uostalom, baš prije prošlog Božića Microsoft pomjerio rok za milijardu uređaja na Božić 2019. godine. Tada bi zaista i mogla biti dostignuta ta “čarobna brojka”. Ukoliko se ne ostvari želja Microsofta ni nakon toliko vremena, onda to svakako jeste loš znak, jer početkom 2019. će podrška za Windows 7 biti ukinuta.

Upravo dogodine, kada u januaru završi podrška, situacija će se drastično promijeniti u odnosu na Windows 10 i to nije ništa čudno. Ipak, to se nije dogodilo tako brzo kako bi se očekivalo, što takođe ne čudi. Famozna “sedmica” je pridobila korisnike tako da su mu vjerni što duže mogu biti. Takođe, Windows 7 je i dalje kvalitetan, posebno dok još dobija podršku Microsofta. Stoga, sve to pomaže u odluci da se ostane uz nju. Ko je koristio “sedmicu”, teško će zamjeriti onima koji su joj i dalje vjerni.

Konkurencija sve to može posmatrati potpuno pasivno, jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 odsto tržišta operativnih sistema na računarima, a Linux je na 2,98 odsto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one interne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkim.