10 najpoželjnijih poslodavaca po izboru studenata poslovne ekonomije i IT-a

Podijeli

Google je najatraktivniji poslodavac na svijetu. Makar ako pitate mlade nade poslovne ekonomije i tehnoloških i računarskih nauka.

Osim u tehnološkom divu, studenti poslovne ekonomije voljeli bi raditi i u investicionoj banci Goldman Sachs i u četiri najveće revizorske kuće (Ernst & Young, Deloitte, KPMG, PwC) koji su popunili sljedećih pet mjesta na listi najpopularnijih poslodavaca.

Prema mišljenju studenata tehnoloških i računarskih nauka, Google, kao najpoželjniju kompaniju za rad, u stopu prati drugi tehnološki div – Microsoft, dok se na trećem mjestu našao Apple.

Mladi IT-evci odlične ‘šefove’ prepoznaju i u BMW Grupi te Intelu koji zatvaraju listu pet najatraktivnijih poslodavaca.

To su rezultati istraživanja kompanije Universum, specijalizovane za brendiranje poslodavaca, koje su u 12 najvećih ekonomija svijeta sproveli na više od 200.000 studenata spomenutih disciplina, piše Jutarnji list.

Istraživanje je pokazalo i da je najveći skok naprijed od prošle godine do danas postigao Amazon. Kod studenata poslovne ekonomije, skočili su s 26. na 13. mjesto, dok su kod budućih tehnoloških stručnjaka ove godine zauzeli 10. mjesto. S druge strane, popularnost Marka Zakerberga kao poslodavca oslabila je pa je Facebook sa 16. mjesta prošle, pao na čak 23. mjesto ove godine.

“Promjene kod oba ova igrača su zanimljive dijelom i stoga što su se obje kompanije suočavale s ozbiljnim kritikama u 2018. godini. Međutim Facebook nije uspio da povrati povjerenje Generacije Z, posebno kod onih među njima koji teže karijeri u IT-u”, navodi se u Universumovoj analizi.

Karijerni ciljevi

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, kao i siguran i stabilan posao, dva su najvažnija karijerna cilja, kako za studente poslovne ekonomije, tako i za one tehnoloških nauka. Mladi ekonomisti imaju ambicije i za menadžerske i rukovoditeljske pozicije, dok su ‘računarcima’ važniji konkurentsko okruženje i intelektualni izazovi.

Trećina studenata želi da radi za makro poslodavce, odnosne kompanije s više od 1.000 zaposlenih, dok su prema ovom istraživanju najmanje popularne mikro firme s manje od 10 radnika.

Kada je riječ o najvažnijim karakteristikama poslodavaca, mladi ‘poslovnjaci’ i IT-evci složno su na prvo mjesto postavili visoka primanja u budućnosti, a istakli su i mogućnost profesionalnog usavršavanja i razvoja. Prvima je još stalo i do toga da imaju šefove koji će podupirati njihov razvoj, dok je drugima inovativnost kompanije visoko na listi prioriteta.