Politico: Savez sindikata Crne Gore potrošio 600.000 eura za lobiranje u EU

Podijeli

Lobističke aktivnosti usmjerene na evropske institucije mogu biti vrlo skupe, a neke organizacije oko toga se zaista potrude. Ovoga je mjeseca tako u evropskom Registru transparentnosti najveći iznos prijavio, ne biste vjerovali, Savez sindikata Crne Gore, primijetili su novinari portala Politico.

Na finansiranje lobističkih aktivnosti su, sudeći prema objavljenom, crnogorski sindikalisti potrošili do 600.000 eura u 2017. godini, a između ostaloga to opravdavaju pregovorima koje Crna Gora vodi s tijelima EU jer je država u statusu kandidata za članstvo.

Evropski Registar transparentnosti je baza podataka o organizacijama koje nastoje uticati na zakonodavni postupak i sprovođenje politika institucija EU. U registru je vidljivo tko zastupa koje interese i kojim finansijskim sredstvima raspolaže pa omogućava javni nadzor te praćenje aktivnosti lobista.

Brzi pregled hrvatskih organizacija u Registru pokazao je da je Hrvatska gospodarska komora, koja je takođe na listi (prijavljena je kao neprofitna organizacija), objavila kako je u 2017. godini na lobističke aktivnosti potrošila upola manje od SSCG, odnosno 300.000 eura, a na tome je angažovano četvoro ljudi u predstavništvu u Briselu.

U Registru je, kako piše Novac.hr, još niz hrvatskih organizacija i institucija, poput Udruge hrvatskih gradova i Saveza samostalnih sindikata, koji su prijavili lobističke aktivnosti u vrijednosti manjoj od 10.000 eura, dok je Hrvatska agencija za hranu, koju je osnovala Vlada, prijavila troškove između 50.000 i 100.000 eura.

Nije neuobičajeno, inače, da kompanije prijavljuju značajne iznose koje troše na lobiranje kada se u EU priprema regulativa koja se tiče njihovog biznisa. Tako je ovoga mjeseca u Registru zavidan iznos prijavila njemačka kompanija 50 Hertz Transmission iz energetskog sektora, od 400.000 do 500.000 eura. Šta im je bilo toliko interesantno? Recimo: pregovori o reformi evropskog tržišta električnom energijom, novi propisi o prioritetnoj energetskoj infrastrukturi te evropskoj klimatskoj i energetskoj politici.

U Registru transparentnosti je trenutno prijavljeno 11.896 organizacija i firmi.