Više od 300 stanova u Podgorici se izdaje preko Airbnb-a, evo šta treba da znate kao domaćin

Podijeli

U Podgorici se trenutno preko 300 stanova izdaje preko online platforme Airbnb, jednog od najpopularnijih servisa za pronalazak i rezervaciju smještaja gostiju.

Platforma ima ogroman broj mogućnosti, a Netokracija je pobrojala neke od osnovnih koje biste trebalo da zapamtite ukoliko izdajete stan putem ovog sajta.

Ako želite da posredstvom platforme Airbnb oglasite svoj smještaj, najprije morate da provjerite da li imate sve što je potrebno da biste bili uspješan domaćin.

Ovaj sajt je specifičan jer se fokus stavlja na to da gosti dobiju lokalni doživljaj mjesta, da se osjećaju kao kod kuće i da imaju sve potrebno za opušten boravak. Iz tog razloga je bitno da definišete kakav ćete domaćin biti: hoćete li biti tu za svoje goste ili ćete im samo predati ključeve. Osobe koje su tu za svoje goste i reponzivne su na zahtjeve dobijaju povlašćeniji položaj koji se ogleda u boljim recenzijama, a samim tim i u boljem rangiranju na samom sajtu.

Airbnb će vam pomoći tako što ste osigurani u slučaju štete (ali ne u slučaju svake vrste štete, zato se prethodno dobro raspitajte ako imate neke skupocjenosti u stanu). Takođe, u slučaju da gost ne dođe, novac će vam svakako biti isplaćen, ako ste tako naznačili u svojim pravilima izdavanja, a uvijek možete i da odradite refundaciju sredstava gostu.

Transakcije preko Airbnb-a vrše se isključivo putem platne kartice tako što Airbnb naplati noćenje od gosta, skine svoju proviziju i vama ispostavi neto sumu na račun koji ste ostavili. Ali, takođe i štiti svoje goste, jer vama novac neće biti isplaćen dok se gost ne smjesti u apartman. Tako se smanjuje mogućnost da domaćini zaborave na gosta, da lažne slike postave na sajtu i očekuju zaradu od toga i slično.

Naplata provizije na Airbnb

Ovaj sajt nudi dvije opcije za naplatu provizije:

Opcija za kojom skoro svi idu, u kojoj Airbnb od domaćina uzima 3% provizije, a od gosta uzima i do 20% provizije (service fee). Kada gost gleda cijenu, u ovoj opciji mu se ne prikazuje taj dodatni service fee, ali kada dođe do posljednjeg koraka za rezervisanje, prikaže mu se i ta opcija. Po iskustvu Netokracije, ta provizija prema gostu zna da bude i veća od 20 odsto, zato obratite pažnju prije plaćanja.

Opcija za kojom ide manji broj domaćina, u kojoj postoji samo jedna provizija kao i na ostalim rezervacionim sajtovima. Ta provizija je fiksno 14 odsto i od gosta se ne uzima ništa naknadno, već je sve uključeno u vašu cijenu.

Da bi gost napravio rezervaciju mora da ima dovoljno sredstava na računu jer kada rezervišete željeni smještaj, Airbnb automatski naplaćuje sredstva. Zavisno od polise koju ste podesili, u slučaju da gost otkaže, vi imate pravo na određeni procenat sredstava, a u slučaju nedolaska i na cjelokupnu sumu.

U slučaju kada gost dođe nakon 24 sata od check-in-a na vaš račun Airbnb uplaćuje novac koji ostane nakon što skinu svoju proviziju. Na koji račun uplaćuju? I za to postoje dvie opcije.

Kada imate neka pitanja za Airbnb to zna da bude poprilično škakljiv jer oni još nemaju call centar za Balkan, te često morate da zovete direktno u San Francisko, što zna da košta ili da se putem poruka dopisujete sa njihovim junior agentima koji su prvi na liniji podrške korisnicima i gostima. Sajt jeste odličan, ali ako imate puno apartmana, zna da zaboli glava ako dođe nekog problema, ali tako je manje više i sa ostalim rezervacionim kanalima.

I, na kraju, zamolite vašeg gosta da ostavi iskrenu, ali i dobru recenziju tako da budući gosti mogu da vide šta da očekuju. Dobre recenzije će vam pomoći da se bolje plasirate na rang listi, što vodi i većem broju rezervacija, a to dalje vodi i većim prihodima i većem izboru gostiju.

Poslije određenog vremena, ako ste uspjeli da dočekate minimum 10 putovanja ili 3 duga ostanka, a procenat brzine odgovora na poruke vam je iznad 90%, dok vam je rejting iznad 4.8, a nijeste imali otkazivanja gostiju, dobijate mogućnost da postanete Superhost. Ova titula na Airbnb-u nosi prednosti dobijanja većeg broja rezervacija, uživate ugled među ostalim domaćinima i među gostima na sajtu.

Pored toga što gost ostavlja recenziju vama i vi morate da ostavite za gosta, jer kad jedna strana napravi recenziju, druga strana ne može da je vidi dok i sama ne ostavi povratnu informaciju. Ovaj sistem ocjenjivanja je odličan jer možete da vidite i kakvi su vam gosti rezervisali smještaj i da li su pravili probleme nekim prošli domaćinima.

I zato – pobrinite se za svoje goste, sredite smještaj, instalirate channel manager i bićete spremni da osjetite sve prednosti koje Airbnb nudi!