Kotor

Crne Gore nema na svjetskoj listi najboljih zemalja za život

Podijeli

Crna Gora nije rangirana na listi od 80 najboljih zemalja svijeta za život, koju izrađuje američki magazin „U.S news & world report”.

Lista se formira na osnovu ocjena kvaliteta života a koja obuhvata nivo razvijenosti tržišta rada, političku i ekonomsku stabilnost, kvalitet zdravstvenog i obrazovnog sistem i sličnih kategorija.

Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska na 36. mjestu, dok je Slovenija na 56. a Srbija na 77. mjestu.

Na vrhu liste su Švajcarska, Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na samom dnu Angola, Iran i Irak.

Švajcarska je tri godine uzastopno u samom vrhu država po kvalitetu života. Država se, kako se navodi u izvještaju, „dosljedno ističe u percepciji poslovno orijentisane metrike i kvaliteta života”. To je rezultat odgovora koji je dalo više od 20.000 učesnika istraživanja koje sprovodi pomenuti magazin.

Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procjenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasljeđe…

Najveći skok ove godine bilježi Japan koji je sa petog mjesta 2018. sada na drugom. Globalna reputacija Japana poboljšana je u pet kategorija, piše beogradski Danas.

Iako je lista za 2019. relativno neizmijenjena u poređenju sa prethodnom godinom ipak ima „novajlija”. Tako je ove godine Holandija po kvalitetu života pala na 11 mjesto, dok je Norveška po kvalitetu života visoko ocijenjena.

Rangiranje „U.S news & world report” deo je analitičkog projekta nazvanog “Izvještaj o najboljim zemljama za 2019″, koji govori o „vrijednostima postojanja snažnog globalnog statusa država koje se takmiče za investicije, turiste i uticaj”, kaže profesor marketinga Dejvid Rejbstejn u školi Varton iz Pensilvanije.

Izvršni urednik u U.S. News & World Report Erik Gertler kaže da današnji potrošači imaju beskonačne izbore o tome gdje uložiti svoj kapital i vreme.

Spiskovi poput ovog, tvrdi Gertler, pružaju građanima i liderima podatke koji im pomažu u donošenju odluka o važnim poslovnim i životnim pitanjima.

U prvih deset zemalja našla se opet Francuska i to prije svega zbog svog kulturnog uticaja i nasljeđa. Norveška kao novajlija na ovogodišnjoj listi najbolje je rangirana na osnovu toga kakve uslove pruža u podizanju djece te „zelenom, zdravom životu”.

Australija se ističe

Sjedinjene Države održale su stabilan nivo zadržavajući osmu poziciju i to prije svega po tome koliki uticaj imaju u svijetu, ocjenjuje Danas.

Iako na sedmom mjestu, Australija je među prvih pet zemalja kao sjedište brojnih svjetskih korporacija, destinacija za putovanja i raj za penzionere.

Švedska je ponovo među prvih deset zemalja a kotira se i među prvih pet država koje se odlukuju prije svega po zaštiti životne sredine, odgajanju djece, a i sjedište je brojnih svjetskih korporacija.

Britanija je redovno u prvih pet država, a odlikuje se prvenstveno po preduzetništvu te kulturnom uticaju. Njemačka se visoko kotira i u prvih je pet je po obrazovanju, preduzetništvu, moći i uticaju.

Kanada je među prve tri, poziciju koju stiče zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom poslovnom okruženju. Zanimljivo je to da je Kanada po kvalitetu života najbolje ocijenjena država među generacijom takozvanih milenijalaca.

Kompletnu listu pogledajte ovdje.