Prodato obveznica za 4,68 miliona eura

Podijeli

Na današnjoj aukciji Montenegroberze prodato je 4,68 hiljada državnih obveznica, ukupne vrijednosti 4,68 miliona eura.

Kako je saopšteno iz berze, kupovina je realizovana posredstvom tri brokerske kuće i dvije banke.

Danas je bio drugi dan prodaje državnih obveznica čiji je rok dospijeća pet godina, a fiksna kamatna stopa tri odsto godišnje.

“Nakon zaključenja primarne prodaje u drugoj tranši, možemo konstatovati da ukupan promet ostvaren prodajom državnih obveznica u prethodna dva dana iznosi 67,82 miliona eura ili 58,78 odsto emisije, odnosno realizovana je trgovina za ukupno 67,82 hiljade obveznica”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Javnim prospektom o emisiji ovih državnih obveznica isplanirano je da se primarna prodaja obavlja kroz više tranši.

“Samim tim možemo konstatovati da je realizacija primarne prodaje državnih obveznica veoma uspješna”, ocjenjuje se u saopštenju.

Vlada je kroz državne obveznice za finansiranje državnog budžeta do sada prikupila ukupno 142,59 miliona eura, što je 75,05 odsto od planiranog iznosa.

Iz Montenegroberze su zaključili da je interesovanje za investiranje sredstava kroz kupovinu državnih obveznica značajno povećano u odnosu na prethodni period.

“To potvrđuje činjenica da je u ovoj godini vrijednost prikupljenih sredstava kroz primarnu prodaju državnih obveznica veća za 62,18 miliona EUR nego što je to bio slučaj u 2016. godini ili za 19,03 miliona EUR u odnosu na 2014. i 2016. godinu zajedno, kada su takođe realizovane primarne prodaje državnih obveznica”, zaključuje se u saopštenju.